Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Filmtips: «Kamerater!»

 
 
 
 

Det er sagt om den verdensberømte regissøren Andrej Kontsjalovskij at han har mottatt så mange æresbevisninger, at hvis han skulle iføre seg samtlige, vil han ikke være i stand til å stå oppreist.

Mange kjenner ham fra filmen Runaway Train, og for få år siden hadde jeg med hans film Paradise i julekalenderen.

Kontsjalovskij er et intellektuelt arbeidsjern med enorm utstråling og karisma. Jeg har spist middag med ham i Haugesund; under det måltidet minnet jeg meg selv konstant på at «nå gjelder det å følge med i timen!»

Han er en belest musiker, og hele familien består av åndsmennesker. Han har gjort en hel hærskare av filmer og teater- og operaoppsetninger. Dessuten har han vært gift fem ganger. Man kan undre seg på hva som har vært mest anstrengende …

Utrolig at han hadde krefter til å regissere dette mesterverket fra 2020 i en alder av 83 år. For Kamerater! er virkelig et mesterverk!

Filmen er fotografert i fantastiske sort-hvitt-bilder, formatet er 4:3 – nesten kvadratisk. Det er en av de best fotograferte filmer jeg har sett; allerede de første hverdagsscenene setter en standard. Lyset, rommet og bruken av kantene er mesterlig.

Handlingen er en sann historie fra 1962 om et arbeideropprør. De gode, lydige kommunistene blir sviktet av staten. Dramaet er voldsomt og handler mye om en mor som forsøker å finne sin datter, som kanskje omkom da de russiske soldatene skjøt på sitt eget folk. Men tragedien og humoren går hånd i hånd.

Ser man denne filmen, forstår man mer av hvordan det russiske folket har det i vår tid. Filmen er farlig aktuell.

Interessant også at Russland valgte Kamerater! til sin Oscarkandidat i 2021.

Vil du vite mer?

Anmeldelse av Kamerater! i The Guardian: Stunning re-creation of a Soviet-era massacre

 

Bli med til Venezia!

 

Les også