Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Framtidsbiblioteket

 

Framtidsbiblioteket – Stillerommet på Deichman Bjørvika. Foto: Katie Paterson.

 
 

For et fantastisk prosjekt! For en visjon!

Det er nesten ikke til å tro at dette prosjektet foregår i Norge. Sammen med Bjørvika Utvikling – primus motor er Anne Beate Hovind – tidligere biblioteksjef for Deichamn Bjørvika, Liv Sæteren, og Ingeri Engelstad fra Forlaget Oktober, har det skotske geniet Katie Paterson (født 1981) satt i gang Framtidsbiblioteket.

Det er plantet tusen trær i Nordmarka. Kontrakt er inngått med Oslo kommune – trærne skal få vokse der i hundre år, før de felles for å bli papir til en antologi bestående av hundre tekster som ikke er skrevet ennå.

Fra 2014 til 2114 skal hundre av verdens ypperste forfattere bidra med tekster til Framtidsbiblioteket. Margaret Atwood fikk æren av å skrive den første. Siden har åtte andre forfattere bidratt: David Mitchel, Sjón, Elif Shafak, Han Kang, Karl Ove Knausgård, Ocean Vuong, Tsitsi Dangarembga, Judith Schalansky og Valeria Luiselli.

Originaltekstene forsegles og oppbevares i et spesialdesignet rom i øverste etasje i Deichman Bibliotek i Bjørvika i Oslo. Herfra er det utsikt til trærne i Nordmarka.

TV: Stillerommet på Deichman Bjørvika. Foto: Einar Aslaksen.
TH: Originalmanuskriptene ligger i spesialdesignede glassbokser i veggen i Stillerommet. Foto: Bosheng Gan.

Kunstneren Katie Paterson ser for seg årringene i et tre som kapitler i en bok som symbol i sitt kunstprosjekt. Hun vil altså «gro en bok» i Nordmarka.

Paterson må være et uvanlig menneske og ha en kapasitet vi andre dødelige knapt er i nærheten av. Hun arbeider med forskjellige materialer og konseptuelt arbeid med vekt på natur, geologi, kosmologi – og lange tidsperspektiver.

Hun samarbeider med forskere over hele verden og vurderer vår plass på jorden i sammenheng med geologisk tid og endring. Så langt fra en del av den navlebeskuende kunst som skapes i dag!

Det er nærmest ufattelig hva hun makter å få gjennomført.

I 2007 fikk hun montert en live-telefon under isbreen Vatnajökull. 07757001122 var telefonnummeret alle kunne ringe for å lytte til isen som smeltet, i verket «Vatnajokull (the sound of)».

«Ideas» er en livslang serie med korte haiku-liknende tekster, gjengitt i sølv eller bronsje.

«Hollow» fra 2016 er et arkitekturprosjekt som samlet over 10 000 ulike trearter, inkludert forstenet tre fra de tidligste skogene på jorda og en bit fra verdens eldste tre.

«Fossil Necklace» er et halskjede som består av 170 fossiler formet som perler. Hver fossilperle er fra en viktig hendelse i evolusjonen, og kjedet kartlegger dermed utviklingen av livet på jorden.

«Requiem» handler om jordas fødsel, liv og fremtidige død. En glassurne er fylt med støv fra materialer helt fra før solens tid og frem til i dag. Støvet har Paterson samlet med hjelp fra institusjoner og samlinger over hele verden.

Bare et lite utvalg. Og denne kunstneren er godt under 50 år!

Vil du vite mer?

futurelibrary.no
Future Library – en kunstnerisk iscenesettelse av tid (bokogbibliotek.no)
The Norwegian library with unreadable books (bbc.com)
katiepaterson.org

 

Bli med til Venezia!

 

Les også