Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Harriet Backer – hvert atom er farge

 

Aften, interiør. 1896. Harriet Backer. Foto: Nasjonalmuseet/Høstland, Børre.

 
 

«Hvert atom er farge» er tittelen på den store mønstringen av Harriet Backers malerier i Nasjonalmuseet i Oslo, som henger frem til 14. januar 2024. Ingen av oss vil igjen få oppleve en utstilling av dette format med pioneren Harriet Backer – så kjenn din besøkelsestid!

Harriet Backer var søster av den kjente komponisten og pianisten Agathe Backer Grøndahl – de kom fra en intellektuell familie med store åndelige ressurser. Hun var forut for sin tid som kvinne. Reiste ut og bodde lenge i Paris. Da hun returnerte til steinrøysa, utførte hun noen av de beste maleriene i norsk kunsthistorie. Det er særlig kirkeinteriørene med mennesker som løfter hennes kunst.

Jeg har skrevet om Harriet Backer tidligere, men nå har Nasjonalmuseet gjort henne mer aktuell enn noensinne. En vandring i den vakre utstillingen viser flere utsiktsbilder «fra min altan» i Hansteens gate i Oslo.

Fra 1912 til 1915 gjorde hun franskinspirerte stillebenmalerier av blomster, tallerkener og diverse gjenstander – og da mener jeg svært franskinspirerte. Noen av portrettene hennes er vakre, med en rastløshet som pirrer. Imidlertid; det som griper meg mest, er de nevnte kirkeinteriørene, og de private interiørene med vidunderlig lys og ekstraordinær fargebruk.

Som Vermeer har også Backer flere malerier med kvinner i rom som leser eller skriver hemmelighetsfulle brev – noe vår tid dessverre knapt opplever. Den lesende kvinnen ved siden av en japansk skjerm (japansk kultur erobret Europa på den tiden) og skyggen (det vi fotografer kaller slagskygge), fyller ut venstresiden av tomrommet.

Det er en stille harmoni i rommet, men skyggen og kvinnens uttrykk har en spenning i seg – det hun leser kan bety alt!

Besøk utstillingen på Nasjonalmuseet

Harriet Backer. Hvert atom er farge. (nasjonalmuseet.no)
Hun inspirerte en ny generasjon kvinner og menn i norsk kunstliv (nasjonalmuseet.no)

 

Miniworkshop i Oslo!

 

Les også