Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Billedkunstneren Harriet Backer

 
 
«Interiør fra Uvdal kirke» av Harriet Backer

«Interiør fra Uvdal kirke» av Harriet Backer

 
 

Se hvordan lyset faller på den enslige kvinnen til venstre i bildet. Er det Harriet Backers medlidenhet med en fattig kvinne – eller er det guddommelighetens lys hun skildrer?

Herregud, for en maler Harriet Backer (1845–1932) var! Søsteren Agathe Backer Grøndahl var en betydelig komponist og pianist. Så banebrytende disse kvinnene var, i lys av tiden!

Min kjære venn og læremester Svein Kojan og jeg kjørte omkring i Norges land på syttitallet- og åttitallet og fotograferte norsk kunst. I en gul Folkevognbuss med løvemerket som viste at vi var i Statens tjeneste, hadde vi en viss autoritet – tross langt hår (og kasettspiller).

Vi var selvsagt i Uvdal kirke – et av interiørene Harriet Backer malte. Uvdal er jo også mester Johan Bruns vugge. Kjempen på 95 år som er den største personlighet i norsk pressefotografis historie, og en landskapsfotograf par excellence.

Kunnskapen fra de store, døde mestere er våre veivisere. Uten kommunikasjon med de som skapte før oss, går vi oss vill – fundamentet mangler.

Harriet Backer var bestevenninne med Kitty Kielland, som har fått sin renessanse i 2017 med en suksessutstilling i Stavanger. Jeg har fått den ære å skulle stille ut sammen med Kielland på Haugar sommeren 2018.

Både Backer og Kielland satset hundre prosent. De valgte bort familieliv og ekteskap. Ganske spesielt på den tiden?

Backer studerte fire år i München og arbeidet hardt i de ni årene hun bodde i Paris. Hun fikk impulser fra «friluftsmaleriet» i Frankrike og lærte å gi lyset farge. Motivkretsen hun skapte arbeidet hun med hele livet: dagslyset som faller inn utenfra, opplyser og definerer rommets dimensjon. Det er en skildring av lysets reflekser og hvordan fargene forandres med lysets vandring.

I 1989 returnerte Backer returnerte til Norge. Hun har ingen stor produksjon – hun arbeidet sakte, intenst og metodisk. Interiørene møter hun med en inderlighet, en religiøs følelse og en koloristisk glød uten sidestykke.

Du kan se Harriet Backers kunst mange steder i Norge. Bruk tid og møt bildene. De hører med til pensum for dannelse.

Vil du vite mer?

Flere av de største museene og kunstsamlingene i landet har bilder av Harriet Backer. Blant andre Nasjonalmuseet, Bergen kunstmuseum og Rasmus Meyers samlinger i Bergen. Bærum kommune eier også flere verk.

Les om Harriet Backer i Norsk kunstnerleksikon