Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Nike fra Samothrake

 

Nike fra Samothrake. © 2015 RMN-Grand Palais (musée du Louvre) / Touchard / Urtado / Querrec.

 
 

«Det er ikke tilfeldig at den store synden blant mange nasjoner er glemselen. Å glemme det forfedre har gjort, sagt eller visst er det samme som å kutte årene til de livgivende kilder. Kilder som har vært gjennom ualminnelige tider.»

Dette skrev forfatteren Thomas Mann for ca. 90 år siden. Aldri har vel dette utsagnet vært mer aktuelt. Mangel på referanser er etter mitt skjønn fotografenes svakeste punkt i vår tid.

Er jeg i Louvre, er Nike (seier!) det første kunstverket jeg oppsøker. Det er nesten en religiøs opplevelse å betrakte dette mesterverket i marmor, utført av en ukjent billedhogger for over 2000 år siden. Det mangler hode og armer – og det gjør egentlig skulpturen enda mer hemmelighetsfull.

Stående foran et av verdenskunstens viktigste verk føler jeg meg bitte liten.

Nikestatuen har stått i Louvre i snart 150 år, og i et gresk tempel i Hellas i århundrer før det. Samothraketempelet var dedisert til de store guder, og Nike er gudinnen som her stiger ned fra himmelen til den seirende krigsflåten.

Formen, bevegelsen og draperiene er mesterlig utført.

Nike fra Samothrake. Foto: Pixabay.

Hvem var skulptøren? Tenk om han hadde ant at det arbeidet han utførte, skulle bli regnet som et av høydepunktene i verdenskunsten! Han ville neppe forstått at horder av mennesker skulle beundre hans verk hver dag i flere tusen år.

Vil du vite mer?

A stairway to victory – the Daru staircase (louvre.fr)

 

Bli med til Venezia!

 

Les også