Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Filmtips: «Pina»

 
 
 

Dance, dance … Otherwise we are lost.
Pina Bausch

Denne filmen om Pina Bausch MÅ du se! Den er en energibombe full av skjønnhet og eleganse, melankoli og smerte, nådeløshet og humor. Musikken, rommet og kulissene er makeløse – så er da også filmen regissert av en av verdens beste filmskapere, nemlig Wim Wenders.

Pina Bausch (1940–2009) var en  tysk danser, koreograf, ballettdirektør og pedagog. Hun ble en legende, noe filmens dansere fremhever. Som pedagog ga hun korte råd – noen av dem husker danserne for livet.

Hennes utgangspunkt er tysk ekspresjonisme fra 1920-årene. Hun hadde en helt spesiell stil, med bevegelser lyder og kulisser. Som koreograf arbeidet hun ekstremt tett med danserne.

Det er laget mange filmer om henne, men ingen som denne. Åpningsscenen, der danserne kommer inn på rekke med minimale, kjølige, nesten arrogante bevegelser med dempet erotikk, er verdt hele filmen. Så – Stravinskijs «Vårofferet». Spenn setebeltene!

Filmen er faktisk laget i 3D, jeg så den på Cinemateket med de latterlige 3D-brillene for noen år siden. Men jeg synes den er like fantastisk i vanlig visning.

Vil du vite mer?

Pinabausch.org
How choreographer Pina Bausch revolutionised modern dance (sleek-mag.com)

 

Bli med til Venezia!

 

Les også