Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Nils Thunes «Let there be light»

 
Foto: Nils Thune

Foto: Nils Thune

 
 

Et gigantisk og nydelig bokverk med bilder fra tolv klostre Nils Thune har besøkt. Fotografiene er en meditasjon i vakre farger, de oser stillhet og respekt. Et par korte tekster er vakkert håndskrevet av en av nonnene, Sorella Lucja.

Thune har en engels tålmodighet og behandler nonner og munker med den høyeste aktelse. Han buser ikke inn med et støyende kamera, men tilbringer dager i klostrene før han i det hele tatt tar frem kameraet. Ved et par anledninger har han brakt med seg vilt fra Norge og vin fra Italia, og har tilberedt måltider for klostrenes beboere.

Thune arbeider utelukkende med farger, med stativ og alltid i breddeformat. Han bruker vidvinkel og det eksisterende lyset. Arbeidsmetodikken er langsom og stille, i pakt med omgivelsenes rytme. Resultatet blir bilder som gir oss følelsen av at vi selv er til stede. Kameraet blir underordnet i opplevelsen.

I disse merkelige tider er denne boken som balsam for sjelen. Ha den liggende på stuebordet og bla langsomt – gjerne i stillhet eller til kirkemusikk.

let-there-be-light-nils-thune.jpg

Du kan kjøpe «Let there be light»nilsthune.no

Thune er også representert i praktverket 2680 Vågå, en samling av de beste bildene som er tatt på Morten Krogvold Workshop gjennom 30 år.

Les hva jeg har skrevet om Nils Thune tidligere.