Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Rembrandts Jesus bæres til graven

 

«Jesus bæres til graven». Tegning: Rembrandt

 
 

Påskemorgen! Oppstandelsen!

Men før det ble Jesus gravlagt.

«Han kjøpte da et linklede, tok Jesus ned, svøpte ham i det og la ham i en grav som var hugget ut i bergveggen, og rullet en stein foran inngangen til graven. Maria Magdalena og Maria, mor til Joses, så hvor han ble lagt.» (Markus 15,46–47)

Rembrandteksperter regner med at denne miniatyrtegningen ble utført på ca. 5 minutter. Nærmest som et snapshot.

Studer den nøye. Hvor spontan, lett og ukomplisert tegningen virker? Fem figurer smeltet sammen til én form – til en enhet.

Så mange detaljer forenklet i en harmoni. Mannen til høyre har den største vekten, hans fot starter bevegelsen i bildet. Hodet hans er nær den dødes ansikt, ryggen er i spenn. Resten er harmoni, men Kristi to føtter fullfører bevegelsen fra foten til høyre.

Rembrandt har en idé og skaper en skisse som beveger meg dypt.

Man vet at Rembrandt eide en stor samling bibelmotiver laget av andre kunstnere, og at han ofte lot seg inspirere av dem. Rembrandt selv er kjent for å ha fullført over 400 illustrasjoner over bibelske temaer – det utgjør over en tredel av hele hans produksjon.

Hans liv var tragisk – han hadde enorm suksess, men etter hvert utviklet han sin kunst og ble forut for sin tid, noe ikke markedet var klart for.

Men det utrolige er at hans aller største verker er malt under stor lidelse.

Da hans hustru og modell Saskia døde i 1642, revnet hans liv. Han mistet to døtre og gikk konkurs. Til slutt mistet han også sin elskede sønn Titus.

Studerer man Rembrandts malerier og tegninger, er det som et universitet for alle – ikke minst oss fotografer.

Det er heldigvis ikke langt å reise hvis du vil oppleve noen av mesterverkene til denne verdenskunstneren. På Nasjonalmuseet i Stockholm kan du se noen av de beste!

Mer om Rembrandt

Rembrandt van Rijn
Simon i templet