Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Fotografen Roman Vishniac

 
 
A square in Kazimierz, Kraków  av Roman Vishniac

A square in Kazimierz, Kraków av Roman Vishniac

 
 

Hvorfor er jeg så fascinert av denne fotografen? Kan det være fordi jeg så noen av bildene hans i Life Magazine da jeg lå på Martina Hansens hospital som barn? Roman Vishniacs lys har fulgt meg bestandig og er fortsatt til stor inspirasjon. Hans dempede skildringer av jøder før holocaust har en poetisk skjønnhet som berører meg sterkt.

Hvis du har fulgt julekalenderen min i noen år, husker du kanskje at jeg skrev om hans mest kjente bilde, av piken Sara? The only flowers of her youth heter det gripende bildet av en liten jente i en kjeller i Warsawa i 1938

På bildet A square in Kazimierz, Kraków er vi ute på en plass. Snøen og kulden er merkbar i skikkelsen til den vakre innadvendte mannen. Jeg føler stillheten og tenker på alle skjebnene som lever sine beintøffe liv utenfor billedutsnittet – Vishniacs kamera har også fanget inn det vi ikke kan se.

Mellom 1935 og 1938 reiste den russisk-amerikanske fotografen Roman Vishniac (1897–1990) i Polen, Russland, Ungarn og Romania for å fotografere de forfulgte jødene. Det var farlig, han ble ofte forhindret av myndighetene, som ikke ville «promotere» jødenes lidelser. I tillegg trodde en del jøder han var politisk spion for de facistiske myndighetene. Han måtte derfor arbeide diskret. Han ble arrestert elleve ganger og måtte sone i konsentrasjonsleir, og mer enn to tusen av hans negativer ble konfiskert. Vishniac var en helt – og en poet med kamera.

Vil du vite mer?

Om utstillingen “Roman Vishniac Rediscovered”

The New York Times Sunday Magazine: A Closer Reading of Roman Vishniac
International center of photography: The Roman Vishniac archive and collection