Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Maleren Hieronymus Bosch

 
 
Den hellige Antonius’ fristelser  (detalj fra venstre panel) av Hieronymus Bosch

Den hellige Antonius’ fristelser (detalj fra venstre panel) av Hieronymus Bosch

 
 

Hieronymus Bosch (1450–1516) døde for over 500 år siden. Han var den første surrralistiske kunstner – mer enn 400 år før surrealismen oppsto, da med Salvador Dalí, André Breton og kompani som ledestjerner.

For en maler! Skogen har ører. Marken har øyne. Himmel – og ikke minst helvete – dominerer i hans billedverden.

Det finnes rundt 25 malerier av Bosch. Voldsomme, groteske – her er døperen Johannes med ville dyr – Adam og Eva er kastet ut av Edens Hage og forvandles til monstre og insekter – grådige mennesker blir til villdyr. Det myldrer av mennesker og dyr om hverandre. Uglen fremtrer ofte, men også rotter, kråker, elefanter og ender. Monstre svever sammen med havfruer.

Hvorfor er kaniner utkledd som nonner? Hvorfor går fugler på skøyter, og hvorfor bytter han ut beina med armer? Harpen har blitt til Kristi kors, egg spaserer rundt i kaos, kjemper spyr ut mennesker.

Frykt var fremtredende i middelalderen. Redsel for djevelen og helvete, pest, branner, dårlige avlinger – alt var Guds straff. Hieronymus Bosch arbeidet i den siste halvdelen av 1400-tallet i Nederland. Malte han et opprør mot Herren? Eller representerte han den straffende Gud?

Var han redd selv? Var han rusa? Gal?

Sikkert er det at han åpner en fantastisk verden for oss alle. Håndverket og bildene gnistrer. Logikken opphører – men fagmannen er der hele tiden.

Vil du vite mer?

Den fascinerende dokumentaren «Touched by the Devil» følger et team nederlandske kunsthistorikere som vil lage en utstilling for å hedre Bosch.

Se mer av Hieronymus Bosch på hieronymus-bosch.org