Tintorettos Korsfestelsen

«Tintoretto hadde alltid rett – de andre tok feil», uttalte billedhoggeren Alberto Giacometti.
«Korsfestelsen» av Jacopo Tintoretto fra 1565, 5,18x12,24 meter, henger i Scuola Grande di San Rocco i Venezia. Ja, du leste riktig. Bildet er over 12 meter langt og mer enn 5 meter høyt. Et av kunsthistoriens største mesterverk.
Scuola Grande er et palass med to etasjer fylt av Tintorettos malerier – en gjennomgang av bibelhistorien. Enorme bilder med en kraft og energi som nesten tar pusten fra en. For meg er møtet med denne kunsten på nivå med Michelangelos tak og dommedagsvegg i Det sixtinske kapell.
Man vet ikke veldig mye om Tintoretto. Han skrev ikke, men arbeidet hele tiden. Utsmykningen i Scuola Grande tok ham 20 år. Og det er kun en del av hans livsverk – overalt i Venezia er det store malerier av Tintoretto, ikke minst i Dogepalasset og en rekke kirker.
I utstillingen Spor i sjø viser Ingvar Moi grafiske trykk av gamle ror – formet av sjø og tid, og gjenskapt i stort format.
I 2009 fikk jeg mulighet til å skildre Peterskirken fra en annen vinkel – et høyere kamerastandpunkt. Lyseksplosjonen gjennom vinduene i kontrast til de små menneskene i inngangspartiet ble til det bildet jeg ønsket.
Inge Morath ble som første kvinne medlem av «gutteklubben» Magnum. Men lamaen er – dessverre – intet snapshot.
Langstrakte kropper, svevende former og et mørklagt atelier. På denne langfredagen skriver jeg om El Grecos korsfestelse.
Henry B. Goodwins bilder av Stockholm er myke, romantiske – og kompromissløse. En fotograf som ble skjøvet ut i kulden, men hentet tilbake som en klassiker.
Den vakre engelen på toppen av Peter og Pauluskatedralen er et landemerke som ville være perfekt i mitt «Requiem»-prosjekt.
Rainer Werner Fassbinder var det man kan kalle et geni. Han døde i en alder av 37 år, og i sitt korte livet lagde han 41 filmer og tv-serier, i tillegg til teateroppsetninger.
Kunstneren skaper i Korset reises et kokende drama – den flamske maleren Peter Paul Rubens (1577–1640) sparte ikke på konfekten.
Tintoretto skapte Nattverden i sine siste leveår. Aldri tidligere var den alvorstunge stunden fra Det nye testamentet malt på en slik måte.
George Hoyningen-Huene (1900–1968) var en mester i det fotografiske faget. Han arbeidet i storformat og var en lysmester av rang.