Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Fotografen Helge Asbjørnsen

 
Foto: Helge Asbjørnsen

Foto: Helge Asbjørnsen

 
 

Under en av mine workshoper i Vågå for noen år siden, holdt Helge Asbjørnsen et foredrag om empati: «Hvordan fremføre et dødsbudskap?»

«Stillheten etterpå» er et av poeten Rolf Jacobsens udødelige dikt. Og stillheten var overdøvende.

Asbjørnsen er der vi andre helst ikke vil være. Midt i dramaer som handler om liv og død. Ikke på fjernsynsskjermen som underholdning vi passivt ser på mens vi kanskje nyter noe godt på tallerken og i glassene. Men som anestesilege på Akuttmedisinsk seksjon i Helse-Bergen. På Luftambulansen og Traumesentret er hans profesjonelle liv omringet av liv, død, redsel og sorg. Og gode og meningsfulle stunder, selvsagt. For noen katastrofer har heldigvis lykkelig utgang.

Humanisten Asbjørnsen kom som deltager på Trinn 1 i Vågå i 2011. Det er som om han har vært med meg hele livet. Han har tatt opp arven etter Leonardo da Vinci og andre kunstnere som har vært opptatt av menneskets indre organer.

Asbjørnsens anliggende er å ufarliggjøre døden. Døden er det viktigste vi står overfor i livet. Og siden vi ikke slipper unna, må vi trøste oss med at «mange har gått foran og kvistet løype», som dikteren Kolbein Falkeid skriver.

Fotografen Asbjørnsen setter spørsmålstegn ved om menneskekroppens indre er så heslig som vi tror. Han skaper bilder av våre indre organer – de blir til vakre, tidløse skulpturer.

Arbeidsforholdene er nærmest umulige. Men Asbjørnsen har brukt år på å skape sitt rom, et kosmos, for å kunne skildre disse urformene som er oss.

Han har funnet sin klang – fotografiets temperament. Hvilket Frode Gryttens nesten jazz-inspirerte tekster i hans bok «Innsikt» understreker. Det er en bok som bør finnes i ethvert dannet hjem – ikke minst til glede og trøst for våre barn.

innsikt-book-photographer-helge-asbjornsen.jpg

Du kan kjøpe «Innsikt» ved å kontakte Helge Asbjørnsen direkte.

Asbjørnsen er også representert i praktverket 2680 Vågå, en samling av de beste bildene som er tatt på Morten Krogvold Workshop gjennom 30 år.

Vil du vite mer?

Følg Helge Asbjørnsen på Instagram.

Jeg valgte Helge Asbjørnsen til Directors’ choice-utstiller på Nordic Light Festival of Photography tidligere i år.
Les mer om Helge Asbjørnsens fotografiske arbeid på Midtsiden.no.