Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Motefotografen Clifford Coffin

 
«Models sitting on sand dunes». Publisert i Vogue i 1949. Foto: Clifford Coffin

«Models sitting on sand dunes». Publisert i Vogue i 1949. Foto: Clifford Coffin

 
 

Hvilke vakre farger og former! Et sjeldent motebilde utført med håndverksmessig mesterskap. Oppstillingen er nydelig og rytmisk, fargene deilige og kresne. Badedrakten og badehetten på modellen i forgrunnen kommuniserer med sanden, den blå badehetten på modell nummer to sender energi inn mot den blå himmelen.

Fotografen med det spesielle etternavnet var dekadent, perfeksjonistisk som få og totalt umulig å ha med å gjøre. Clifford Coffin (1913–1972) arbeidet for Vogue og var fagmann på aller, aller høyeste nivå. Ellers ville neppe noen hatt nerver til å arbeide med ham.

Han fikk supergodt betalt og utførte bilder med klasse, mens modellene brøt sammen, moteredaktørene var desperate og han selv ble totalt utmattet. Han karakteriseres som en «vill og eksentrisk bohem, en frittalende homoseksuell med en heroisk appetitt for selvdestruksjon». Hans dårlige oppførsel var legendarisk – han selv var vakker og velkledd.

Det var Coffin som gjorde oppfinnelsen ringblitz populær. Legender som Helmut Newton og David Bailey ble inspirert av den formen for lys.

Bohemen Coffin fotograferte en rekke kunstnere, men er vel aller mest kjent for sine motebilder. Han brukte selvsagt rusmidler som alkohol og narkotika. På et tidspunkt brant hans studio ned, og mesteparten av bildene hans ble til aske. Legendestatusen var dermed fullført.

Vil du vite mer?

Clifford Coffin - Vogue’s great lost photographer på phaidon.com.
Clifford Coffin: The Varnished Truth – Photographs from Vogue 1945 to 1955 på National Portrait Gallerys nettsted.