Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

I samtale med Johan Galtung

 
 
Fra tv-opptak med fredsprofessor Johan Galtung. Foto: Åse-Marie Faldalen

Fra tv-opptak med fredsprofessor Johan Galtung. Foto: Åse-Marie Faldalen

 
 

Johan Galtung har alltid vært en helt for meg. Jeg kan ikke komme på en mer kunnskapsrik og kultivert mann i fedrelandet.

Han er snart 90 år, har skrevet over 150 bøker, er æresdoktor på en rekke universiteter, og mekler i de største konflikter i verden – samt i mellommenneskelige forhold.

Når man møter en slik kapasitet, gjelder det å skjerpe seg og følge med i timen!

Ideen til å lage et tv-program om ham kom fra Carl Fredrik Normann i Tower Film. Åse-Marie Faldalen ble brakt inn som rådgiver – jeg skulle møte Galtung i samtale.

En biltur ikke til å tro

I 1969 var det 100 år siden fredsaktivisten, statsmannen og frigjøringslederen Mahatma Gandhi ble født. (Han ble forøvrig myrdet i 1948).

Følgende herrer satte seg inn i en fullastet bil i Oslo og kjørte i retning India: filosofiprofessor Arne Næss, økofilosof Sigmund Kvaløy Setreng, fredsforsker Johan Galtung – og Galtungs sønn Andreas, 10 år gammel. Målet var å studere Gandhis ikke-volds-filosofi i praksis.

Disse tre kjempene råkjørte gjennom land etter land. Når det ble uenighet om filosofiske spørsmål, forlangte Arne Næss å få sitte på taket av bilen – selv om Galtung ikke akkurat «kjørte som en fredsmekler». Det gikk i 120 kilometer i timen på steinete veier gjennom Iran og Afganistan.

Strenge grenseoverganger ble åpnet av barske militære da Galtung sang, danset og improviserte seg inn. Arne Næss brukte sin sjarm for å komme ut av betente situasjoner, og Sigmund Setreng fortalte om «røvere og politi»-situasjoner. Tenk å ha vært flue på veggen i den bilen!

«Det er samtalene jeg husker best», sier Galtung.

I løpet av VÅR to-timers samtale gjorde Johan Galtung en lysende analyse av verdenssituasjonen, snakket om hvordan man bør løse konflikter privat og i verden – og redegjorde for det «å reise med alle sanser».

Kan vår tid utvikle slike personligheter?

Vil du vite mer?

Les mer om Johan Galtung i Norsk biografisk leksikon.
Johan Galtung på TRANSCEND International – et internasjonalt nettverk av fredsarbeidere og -forskere han selv har stiftet.
Følg Johan Galtung på Twitter.
Følg Johan Galtung på Facebook.