Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Mannens beste venn

 
 
Mann med sin beste venn  av Morten Krogvold. Qatar, 2003

Mann med sin beste venn av Morten Krogvold. Qatar, 2003

 
 

Rike sjeiker i Qatar morer seg med å trene opp falkene sine til å jakte på duer. Tom Hatlestad og jeg møtte en gjeng på trening. Vi noterte oss at sjeikene systematisk sørget for at duene var indisponerte. En liten defekt på duevingene gjorde falkene til forutsigbare seierherrer.

Vår mann på bildet innrømmet at falken var viktigere enn kona – «fuglen er min lojale bestevenn!» På flyturer kjørte falken på første klasse. Vennskapet mellom den rike mannen og falken var imidlertid rørende.

Sjeikens hodeplagg matcher duen fjærpryd. Mellomrommene mellom sjeikens hode og den vakre fuglen, rommet mellom fuglens hals og mannens hansker samt rytmen i tauet utgjør bildets form. De deilige skyformasjonene forsterket jeg med et gult filter. Det er slike detaljer som gjør bildet – man må holde konsentrasjonen oppe og lete etter FORM, ikke la seg forføre av scenen.

Uten kommunikasjon er alt forgjeves. Den er avgjørende for å få tilgang til det intime i situasjonen. I min form for uttrykk var det en stor fordel at vi var to. Tom fikset kommunikasjonen og holdt orden på verktøyet – jeg kunne skumme fløten.