Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Tosca live i Roma

 
 
 
 

For en opera, og for et prosjekt! Filmen «Tosca: In the settings and at the times of Tosca» (1992) i regi av Andrea Andermann må være en av de villeste og dristigste produksjoner som noensinne er gjort. Jeg kan bare sidestille det med Alexander Sokurovs «Russian ark», en 90-minutters film som reiser gjennom 300 års russisk historie på én tagning. Denne filmen, med Catherine Malfitano, Ruggero Raimondi og Plácido Domingo, er et like ambisiøst prosjekt – og det lykkes!

Ideen: Å følge følger librettoen med tids- og stedsangivelse i Giacomo Puccinis opera. Første akt ble filmet og sendt live i kirken Sant’Andrea della Valle lørdag formiddag. Andre akt klokken ti lørdag kveld i Palazzo Farnese, og tredje akt klokken seks søndag morgen i Castel Sant'Angelo.

107 land sendte direkte, deriblant Papua Ny-Guinea, Syria, Niger, Mongolia, Bangladesh, Qatar, Jemen og samtlige europeiske land. Nesten. Norge takket naturligvis nei – før NRK 2 var det utenkelig å vise kvalitet på en lørdagskveld.

Mesterfotografen og lysgeniet Vittorio Storaro behandlet opp til 30 kameraer direkte. Sangerne hadde mikrofoner i parykken eller under kostymene, og dirigenten Zubin Mehta ledet orkestret fra et studio i fjernsynshuset til den italienske tv-kanalen RAI. Solistene måtte følge taktslagene og musikken på fjernsynsskjermer montert utenfor kameraenes synsrand. Hvor lys og ledninger ble montert er meg en gåte.

Storaro våger å legge kamera helt opp i ansiktet på solistene for så lynsnart å gå til store panoramabilder. Filmen er intens og vakker, sangerne og orkesteret i mesterklasse og lyssettingen genial. Kameraføringene er så organiske at det hele blir en suggererende og skjellsettende opplevelse. Og lyden – makeløs!

Det hele ender med at den vakre og rå Tosca hopper ut fra toppen av Castel Sant'Angelo klokken syv søndag morgen. Hele verden følger med på dette undret. Bortsett fra Norge.

Vil du vite mer?

Giacomo Puccini (1858–1924) var en italiensk komponist. Hans operaer «La bohème», «Tosca» og «Madama Butterfly» er blant verdens mest oppførte operaer. Ariene «O mio babbino caro» fra Gianni Schicchi og «Nessun Dorma» fra Turandot har blitt en del av moderne kultur.

«Tosca» er en opera i tre akter av Giacomo Puccini til tekst av Guiseppe Giacosa og Luigi Illica etter et skuesepill av Victorien Sardou. Operaen ble komponert mellom 1896 og 1899. Handlingen foregår i Roma i juni 1800. Les mer om Tosca på snl.no

En av mine favorittscener fra filmen.