Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Fotografen Yousuf Karsh

 
 
«Pablo Casals» av Yousuf Karsh

«Pablo Casals» av Yousuf Karsh

 
 

Vi avslutter julekalenderen i 2017 med det magiske bildet av en av verdens størst musikere: Pablo Casals, fotografert av en fotografisk Rembrandt, nemlig Yousuf Karsh.

Yousuf Karsh (1908–2002) var en enorm inspirasjonskilde for meg på 70-80-tallet. Han er verdenskjent for sine portretter av store kulturpersonligheter, vitenskapsmenn- og kvinner, og politikere. Karsh har gjort ettertidens bilder av personligheter som Winston Churchill, Albert Einstein, Ernest Hemingway, Jean Sibelius og Albert Schweitzer.

Dette sa Karsh om portrettet av Casals:

«Jeg fotograferte den varmeste person jeg noen gang har møtt. Imidlertid ble bildene litt konvensjonelle, så dagen etter kjørte vi til en kirke, Abbey of Saint Michel de Cuxa. Pablo Casals satte seg umiddelbart ned og begynte å spille Bach i den tomme, vakre kirken. Jeg fikk gåsehud. Tonen fylte kirkerommet på en måte som jeg aldri har opplevd før. Jeg våget knapt å bevege kameraet eller sette lys. Vinduet opp til høyre fikk meg til å tenke på et fengsel – den innsattes lengsel etter verden der ute.»

«Da jeg så den ensomme skikkelsen i det store rommet, fikk jeg ideen – fotografere ham alene, bakfra med celloen, som virket som en del av hans legeme. Den ensomme fange som slippes løs i musikkens vidunderlige verden, hvor ensomheten og sorgen er et redskap til å skape glede.»

Gledelig jul

Det er mange tanker som tomler gjennom hodet på en dag som dette. Tristhet over savn og feilgrep – savn etter og tanker om de døde – glede over minner – takknemlighet overfor venner og familie – og håp, representert ved de herlige barnebarna!

Min datter Lene har designet og utført mine tanker og ideer, funnet linker og sjekket fakta. Mange timers arbeid – stor takk!

Vi takker for oss og ønsker en velsignet høytid og meningsfullt nytt år. Følg oss videre – det kommer noe i nyttårshelgen.

Riktig god jul, og tusen takk for kommentarer og hilsener. Det varmer!
Fra Morten

Vil du vite mer?

Les mer om Yousuf Karsh og bildene hans på karsh.org

Intervju med Yousuf Karsh på BBC