Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Filmtips: Camille Claudel

 
 
 

Det spiller ingen rolle hvordan været er i påsken. Er det fint, er man ute. Er det dårlig, er man inne. Da har man bøker, filmer og tid.

Min anbefaling i dag er filmen Camille Claudel fra 1988, med Isabelle Adjani og Gérard Depardieu i hovedrollene. Regissert av Bruno Nuytten.

Camille Claudel (1864–1943) var en sanseløs begavet skulptør, nærmest et geni, som gikk til grunne og havnet på psykiatrisk sykehus.

Som en smellvakker, begavet kvinne ble hun assistent for giganten Auguste Rodin, en av verdens største kunstnere. Den verdensberømte skulptøren tok imot den skjønne med bokstavelig talt åpne armer.

Det kvinneglade kraftsentret bygget henne opp som elev, men hun ble mye mer enn det. Medarbeider, modell, inspirasjonskilde – og selvsagt elskerinne.

Forholdet var brennhet, men som kunstner var det nærmeste umulig for Claudel ikke å komme i skyggen av mesteren. Det endte dramatisk.

Med en annen stil slo Claudel gjennom i 1903, men allerede i 1905 fikk hun mentale problemer. Hun beskyldte Rodin for å ha stjålet hennes talent og misbrukt henne, og hun stilte økonomiske krav.

Det endte med katastrofe for Claudel, med varig opphold på institusjon. Imens la Rodin Frankrike for sine føtter.

Se filmen – den er ypperlig fotografert og har storartete skuespillere, masse kunsthistorie, erotikk og drama. Hva mer kan man forlange?