Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Stille lys – å komponere en utstilling

 
 
Experiment 1980–2005  av Morten Krogvold.

Experiment 1980–2005 av Morten Krogvold.

 
 

Jeg har akkurat åpnet utstilling på Galleri Sølvberget – Stavanger kulturhus. «Stille Lys» er navnet på utstillingen, slik det var på den store utstillingen min på Haugar Vestfold Kunstmuseum i fjord. Bildene er et utvalg fra presentasjonen på Haugar.

Jeg har stilt ut i gallerier og museer i en rekke land. Det som slår meg, er at bildene oppfører seg forskjellig hver gang. I noen rom trives enkelte bilder, mens intensiteten, temperamentet, kan forandre seg i andre omgivelser. Dette handler naturligvis også om plasseringen av bildene, rekkefølgen, og ikke minst – min sinnstilstand.

Hjemme har jeg sjelden mine egne bilder på veggen. Det er vesentlig å få distanse til egne arbeider. På den måten holder bildene seg friske; det blir et gjensyn når jeg låser meg inn på lageret og hilser på «gamle venner».

Men det er når bildene presenteres på et nytt sted, at selve testen kommer. Da ser jeg styrkene og svakhetene krystallklart. Det kan være en print som fungerte utmerket på forrige utstilling, men som virker «flatere» denne gangen. Ved å presenterte verkene på ulike steder utkrystalliseres det som virkelig holder kvalitet.

Men en utstilling bør også ha bilder som har én hovedfunksjon, nemlig å skape balanse og rytme for å fremheve høydepunktene. På Haugar opplevde vi at EN justering, ETT bilde plassert feil, kunne få hele rommet til å klappe sammen.

Tone Lyngstad Nyaas komponerte Stille lys på Haugar på en mesterlig måte. Hun er opptatt av rytme og samspill. Også på Galleri Sølvberget i Stavanger er de dyktige. Rommene er totalt forskjellige, og dermed oppfører bildene seg annerledes, og må settes sammen annerledes.

Man er en evig student på jakt etter ny kunnskap, med visshet om at man aldri når helt frem.

PS: På åpningen på Sølvberget hadde Tone Lyngstad Nyaas og jeg en lang samtale og fotografi og kunst. Hør oss på Soundcloud.

Besøk utstillingen på Sølvberget

Utstillingsperiode
Lørdag 22. juni–søndag 1. september 2019.

Åpningstider
Tirsdag–fredag kl. 10.00–16.00
Lørdag–søndag kl. 12.00–16.00
Mandag stengt

Adresse
Sølvberggata 2
4002 Stavanger

Les mer på Sølvberget galleris nettsted.