Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Fotografen Eve Arnold

 
 
Horse training for the militia. Inner Mongolia. 1979.  Foto: Eve Arnold

Horse training for the militia. Inner Mongolia. 1979.
Foto: Eve Arnold

“Arnold har et blikk for Marlene Dietrich’s vakre ben og det bitre livet til fattige potetplukkere.”
– Robert Capa

Eve Arnold (1912–2012) var den første kvinnen som ble hentet til fotobyrået Magnum. Hun studerte medisin, men fikk et kamera av en venn – det forandret hennes liv.

Etter en kort tid i fotobutikk, begynte hun å fotografere modeller på catwalken. Så ble hun sendt på et tre-måneders oppdrag av Sunday Times: Kina, Tibet og Mongolia. Arnold tok en mengde bilder med humanistisk innhold. Hun hadde en enkel stil, med masse empati for de hun fotograferte.

Bildet Horse training for the militia fra 1979 har en vakker tidløshet. Selv om motivet er en mongolsk kvinne som trener en hest, gir bildet meg assosiasjoner til noe større. Det vakre samspillet mellom menneske og dyr i den urørte naturen. «Dyrene våre lider i stillhet,» skriver Ketil Bjørnstad. Finnes det noe verre enn mangel på respekt for dyr?

Bildet gir meg også følelse av respekt for Moder Jord. Vi er en del av noe større. I en tid da planeten trues som aldri før, skaper Eve Arnolds fotografi en følelse av ærbødighet og melankoli.

For meg handler kunst aller minst om kulhet, smarte ideer og korttenkte stunt. Det handler faktisk om dette: ærbødighet, skjønnhet og melankoli spunnet ut av menneskenes felles ensomhet.

Vil du vite mer?

Les mer om Eve Arnold og se bilder på Magnumphotos.com
Les et intervju med Eve Arnold fra 1971 på theguardian.com