Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Maleren Caravaggio

 
 
Matteus’ martyrium  av Caravaggio. 1599–1600

Matteus’ martyrium av Caravaggio. 1599–1600

 
 

“Michelangelo Merisi da Caravaggio var en italiensk maler som var grunnleggende for utviklingen av det barokke maleriet. Han er mest kjent for sine religiøse motiver og for sin naturalistiske stil og markerte bruk av chiaroscuro. Caravaggios innflytelse var svært stor i løpet av de første tiårene av 1600-tallet.”
Fra Store norske leksikon

Caravaggio (1571–1610) var stadig inn og ut av fengsel for ærekrenkelser, slåsskamper, våpenbruk. Han var også en gambler. Den 28. mai 1606 drepte han en mann midt i Roma sentrum, og var deretter på flukt de siste årene av sitt liv. Han døde desperat på en strand 39 år gammel i et forsøk på å komme seg tilbake til Roma.

Villmannen Caravaggio angrep lerretet med dødsforakt – men malte også de mest forfinede detaljer. Ser man et Caravaggio-bilde live, glemmer man det ikke.

Da han manglet modell til bildet Jomfruens død og fant en død prostituert flytende i elven Tibern, fisket han henne opp og brukte henne som modell til lukten ikke lenger var til å holde ut. Da kastet han liket tilbake ut i elven.

I bildet David med Goliats hode, er det Caravaggios eget ansikt vi ser på kjempen Goliats avhugde hode.

Bildet Matteus’ martyrium henger i Contarelli-kapellet i kirken San Luigi dei Francesi i Roma, rett ved Piazza Navona. To andre bilder som omhandler deler av evagelisten Matteus’ liv henger i samme kapell.

For et lys i bildet! Se komposisjonen! Kraften! Det skinner.

Bøddelens kropp er velbygd, noe som gjør grusomheten enda verre der han støter sverdet i evangelistens kropp. Skikkelsen til høyre som skriker. Mattehus som ser opp mot en engel som gir ham frelsens palmegren. Bakerst til venstre kunstneren selv.

Da vi jobbet med boken Roma – guide til syv vandringer, tilbrakte vi tre timer alene i kirken. Kirketjeneren stengte for lunsj: «Legg nøkkelen ute på et hemmelig sted.» Det tenkte jeg tilbake på da jeg for noen uker siden så maleriene igjen – sammen med en kinesisk turistgruppe som fylte hele kirken.

Vil du vite mer?

Les mer om Matteus’ martyrium på caravaggio.org
Anbefalt litteratur: Den tvilende Thomas av Atle Næss