Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Jan Digeruds Arkitektoniske fantasier

 
 
arkitektoniske-fantasier-jan-digerud_lr.jpg
 
 

Jeg har skrevet om professor i arkitektur Jan Georg Digerud i tidligere julekalender. Men når boken Arkitektoniske fantasier er unnfanget og klar til fortæring, er det min plikt å fortelle om bokens eksistens.

Vil vi lære om rom, perspektiv, dybde og sanselighet, er denne underholdene og lettleste boken en liten bibel.

Jan Digerud lager minst én tegning eller collage daglig. Hans billedkunst er spenstig, leken og dypt alvorlig.

En hvitvinslunsj med 80 år gamle Digerud er en mental vekkelse – en universitetsforelesning med latter og gråt.

Se hva han skrev om Y-blokka, som vandalene skal rive, i min julekalender i 2015. Søk opp Jan Digeruds kunst. Her er det mye å lære for oss alle!

Digerud skriver selv om boken:
Arkitektoniske fantasier inneholder et utvalg av tegninger hentet fra mine skissebøker som jeg har hatt for vane å bringe med «hvor jeg enn står eller går». Jeg har snart 30 ferdigtegnede bøker i min hylle.

Alle vil ha nytte av å tegne – jeg tegner for å bli en bedre arkitekt. Som arkitekt har man som oppgave å skape inspirerende steder om våre handlinger. Tegningen ikke bare avslører hva jeg tenker om det jeg ser – den underbygger forståelsen av tingene, og lagrer erfaringen til når funksjoner skal formes.

Det er særlig «omtegningen» av Pantheon som jeg gjerne trekker frem av alle tegningene i boken: Den visualiserer tanker jeg assosierer med lysets tilstedeværelse som forklares ved byggverkets/objektets/formens skygger. Den forteller om Pantheons 16 søyler som rammer inn kuppelens dagslys og som «siler» dette utover Piazza Rotonda. Interiør–eksteriør og overgangen mellom disse, gjør Pantheons eksempel til arkitekturhistoriens viktigste byggverk.

Pantheon  av Jan Digerud

Pantheon av Jan Digerud

Vil du vite mer?

Jan Digerud er medeier i BASE Arkitekter.
Jan Digerud på Facebook
Jan Digerud: Om Pantheon, Roma og arkitektur