Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Fotografen Imogen Cunningham

 
 
Three dancers, Mills College, 1929 . Photo Imogen Cunningham

Three dancers, Mills College, 1929. Photo Imogen Cunningham

 
 

I am not curious about everybody’s life. I like biography myself, but I don’t like snips of questions and answers. I like somebody who really knows what he is writing about. Now, the other day a man came to interview me about Dorothea Lange. That is the way to do it, wait until I am dead and get the real truth from someone who knew me.

Bildet Three Dancers er et av mine favorittbilder. Det ser så lett ut. De tre vakre kvinnene med skyggespillet på bakken. Den enkle bakgrunnen og rommet bak.

Imogen Cunningham (1883–1976) fotograferte portretter, dans, akt og blomster. Hun underviste og var beintøff. Den bitte lille damen kunne ikke fordra small-talk og var brutalt ærlig i møte med mennesker. Hun var en diva med stil og sjarme – «en søt djevel».

Sammen med Ansel Adams og Edward Weston startet hun den berømte gruppen f.64, som droppet soft-fokus som var så i vinden med piktoralismen, og isteden jobbet med skarpe bilder og maksimal dybdeskarphet.

Cunningham arbeidet tidlig for den berømte indianerfotografen Edward S. Curtis. Hun retusjerte negativer og sto i mørkerommet. Etter å ha studert i Dresden returnerte hun til hjembyen Seattle, hvor hun åpnet studio. Der lagde hun skandale med sine aktbilder på 20- og 30-tallet.

De fleste begynner med fotografi fordi de tror det er enkelt. De tror på Kodaks budskap «du trykker på knappen – vi gjør resten». Men jeg tror fotografene liker sin frihet – det at du kan være din egen sjef. For meg har det vært viktig å ha det bra – enten jeg fotograferer blomster eller mennesker. Da jeg var på turer i naturen fikk jeg gjort for lite. Kameraet var for stort for lille meg. Jeg er tiltrukket av fotografiet av estetiske grunner. Jeg synes det skal være en bit skjønnhet i hvert bilde.

I løpet av sin 65 år lange karriere produserte Imogen Cunningham ikoniske fotografier som blir stående for evigheten. I mørkerommet var hun en av de aller beste. Hun hadde det i blodet.

Vil du vite mer?

Du kan både se og kjøpe bilder på nettstedet Imogen Cunningham Trust
Om Imogen Cunningham på International Center of Photography’s nettsted
Oral History Interview with Imogen Cunningham – June 9th, 1975
An In-Depth History of Group f.64