Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Maleren J. M. W. Turner

 
 
«Riva degli Schiavone, Venice: Water Fête» av Joseph Mallord William Turner

«Riva degli Schiavone, Venice: Water Fête» av Joseph Mallord William Turner

 
 

For et lys det er i Turners bilder!
Lys, luft.
Sanselig skildret.
Bølger, Bevegelse.
Masse vær!

Joseph Mallord William Turners foreldre var et stykke ned på rangstigen; faren var frisør, og moren ble rablende gal. Barndommen tilbrakte han nær havnene i London.

Den første delen av Turners karriere var fabelaktig, med spor av Tizian, Poussin – og kanskje Rembrandt? Men han ble bedre og bedre for hvert år.

Turner var en stor maler, men personlig synes jeg akvarellene er enda mer spennende enn oljemaleriene. Han kunne arbeide på 15–20 akvareller samtidig, og han hang dem til tørk på en klessnor. Han lagde over 20 000 akvareller og rundt 350 malerier – han jobbet som gal! Tidlig opp, reiste støtt og arbeidet, arbeidet, arbeidet. Lot seg feste til masten på en seilskute i storm for å studere bølgenes bevegelse.

Luft, lys, skyer, bølger og fartøy ble en besettelse.

Han reiste til Venezia som syttiåring, og hans møte med byen og lagunens lys ble en perfekt match! Han drakk litt også – blant annet melk blandet med whisky! Blant hans tegninger fra Venezia er båten i «going TO the ball» snorrett – «Returning FROM the ball» er som en slalåmløype.

Turners skissebøker er fantastiske – energiske studier av sol, skyer, hav, hus, linjer og form. Energi så det holder.

De fleste forsto ikke hans geni. Han døde fattig. Men legen skrev i dødsattesten: «Da mesteren døde, eksploderte London i et fantastisk lys!»