Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Sebastião Salgados Genesis-prosjekt

 
 
«Women in the Zo’é village of Towari Ypy color their bodies with the red fruit of the urucum» av Sebastião Salgado. Pará, Brazil. 2009

«Women in the Zo’é village of Towari Ypy color their bodies with the red fruit of the urucum» av Sebastião Salgado. Pará, Brazil. 2009

 
 

“In GENESIS, my camera allowed nature to speak to me. And it was my privilege to listen.”

Jeg introduserte Wim Wenders film Jordens Salt på Gimle Kino for et par dager siden. Reaksjonen fra publikum var unison, tilbakemeldingene likeså: DEN FILMEN BURDE ALLE SE!

Filmen handler om fotografen Sebastião Salgados arbeid gjennom 40 år. Fra grusomme kriger, til sultkatastrofer, til en hyllest av skaperverket i prosjektet Genesis, der han har fotografert det urørte på jorden – det opprinnelige, som fremdeles eksisterer.

Zo’é-stammen besto i 2010 av kun 256 mennesker. Den brasilianske regjeringen gjør alt de kan for at stammen skal få muligheter til å overleve.

Se på komposisjonen i bildet! Rytmen i bakgrunnen skaper nesten følelsen av at det er en blyanttegning. Lyssettingen er bløt – den eneste virkelige skyggen er under hengekøyen. De avslappede kvinnene beveger seg som i en dans. Mellomrommet mellom figurene er perfekte.

Sebastião Salgado har utført et fabelaktig og viktig prosjekt. Og bildet er en skatt!

Vil du vite mer?

Anbefalt litteratur: Sebastião Salgados GENESIS, Workers og Migrations.
Og se Salt of the earth!

Salgados TED talk The silent drama of photography