Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Filmskaperen Alexander Sokurov

 
 
 
 

«Lyden er min sjel. Bildet mine føtter»

 

En ny film av Alexander Sokurov er for meg – og mange andre – en megabegivenhet! Blant Sokurovs aller største beundrere er Martin Scorsese, David Lynch, David Cronenberg, brødrene Cohen og Nick Cave.

Alexander Sokurov ble født i 1951 i Sibir. Han ble sett på som en invalid fordi han hadde en benskade. Faren var krigsveteran fra Den røde armé.

Sokurov er den russiske arvtageren til mesteren Andrei Tarkovsky, selv om Sokurov arbeider i større skala. Han er dokumentarist nummer EN i verden (etter min mening) – selv om det er spillefilmer han er aller mest kjent for.

Alexander Sokurov har noe viktig å si til oss alle. Hans budskap handler om kunstens unike rolle i en uforståelig verden.

I mesterverket Francofonia vandrer kameraet organisk rundt kunstgjenstander fra tidligere tider, med vakkert lys, musikk og dempede kommentarer. Bakteppet er utrolige arkivbilder og rekonstruksjoner.

Dette er ikke filmen for stressete sjeler som søker underholdning uten innhold.

Sokurov har gjort en rekke filmer som er et MUST for dannelsen, blant annet:

Russian Ark. En 1 time og 30 minutters reise gjennom russisk historie – på en tagning! Filmen er laget i Vinterpalasset i St Petersburg med tusenvis av statister.

Moloch. En dag i Eva Brauns liv i Hitlers borg i Alpene. Filmet i Ørneredet.

Mother and son. Det det vakre forholdet mellom en sønn og en syk mor. Filmen fikk Nick Cave til å utbryte: «Tenk, for et land som legger til rette for at kunstnere kan skape slik kvalitet!»

Faust. En rå, hensynsløst vakker film, og et av historiens mest kjente dramaer.

Sokurov sier: «Russland har store tradisjoner for å ta imot ikke-kommersiell kunst. Folket elsker det og er stolte av det». Tenk, for et land!

Sokurov om tid