Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Godt nytt år med fotografen Ilse Bing

 
 
Greta Garbo Poster  av Ilse Bing. Paris, 1932

Greta Garbo Poster av Ilse Bing. Paris, 1932

 
 

Ilse Bing var en jødisk fotograf som, etter et stormende kunstnerisk liv i det svingende Paris i 1930-årene, måtte flykte til USA.

«The queen of Leica» vokste opp i en rik jødisk familie som oste av kultur. Kunst og musikk var en selvfølgelig del av Bings liv.

Hun var velutdannet, intelligent, sjarmerende og vakker – ikke overraskende ble hun straks ønsket velkommen inn i kunstnermiljøet i Paris. Ikke minst av de mannlige kunstnerne.

Bings fotografier er vakre og poetiske med en surrealistisk undertone. Hun fikk store kommersielle oppdrag for tidsskrifter og magasiner.

Da de tyske tropper marsjerte inn i Paris, reiste Bing og hennes mann til New York. Venner i Paris ettersendte hennes portfolios med båt til New York, men noe gikk tapt.

Kunstnermiljøet i New York var annerledes, og Bings arbeider endret seg. Hun begynte å bruke hardere linjer og geometriske former – bildene antok en følelse av isolasjon. Hun fikk utmerkelser, men bildene mistet litt av sin personlighet. Etter å ha prøvd seg med farger, gikk hun etter hvert over til collager, tegninger og poesi. Den fascinerende damen ble 99 år.

Godt nytt år!

Jeg vil takke alle som har støttet meg i året 2018. Takk til samtlige ansatte på Haugar Vestfold Kunstmuseum og til alle de besøkende som brukte tid på min utstilling Stille lys.

Tusen takk til dere som deltok på workshoper, og til dere som følger meg på Facebook og blogg.

Planleggingen av 2019 er selvsagt gjort for lenge siden. Jeg setter av tid til produksjon av nye arbeider, og i februar reiser jeg avsted mot nye utfordringer.

Det blir selvsagt workshoper – Trinn 1 og 3 på Vågå i januar, Trinn 2 i månedsskiftet mars/april, og et nytt Trinn 1 til høsten. I juni har jeg workshop i Oslo. Den ble utsolgt umiddelbart – men hvis det er interesse, arrangerer jeg kanskje en i august også.

Les mer om mine workshoper.

Det blir også ny Italiaworkshop i november – jeg reiser sammen med «produsent» Tormod Melby på researchtur på senvinteren. Så snart vi har spikret tid og sted, legger vi ut informasjon på websiden min og på Facebook, så følg med.

Selv om fotografiets grunnteknikk er i rivende utvikling, er kravet til basisferdighetene de samme som før. Ingen teknikk i verden kan erstatte dette: Fortellergleden og uttrykksbehovet, arbeidsgløden, smilet, lengselen, sorgen, begjæret og konsentrasjonen. Det som har gjort oss til selvstendige mennesker – våre erfaringer – skal settes sammen i geometriske former slik at det blir et BILDE. Ikke en avbildning, men en personlig tolkning av det vi ser foran oss. Et eget uttrykk.

Fotografi handler om selvutvikling og en indre reise mot vårt eget kjernestoff. Et fotografi utført av en optisk bildemaskin, hvor det levende menneskets personlig erfaring ikke vises, er kun en registrering. Det kan alle gjøre.

I julekalenderen har vi forsøkt å legge vekt på hvor viktig det er med kunnskap om selve kunsten, ikke kun om det snevre fotografiet. Ilse Bing er et stjerneeksempel på denne filosofien.

Til syvende og sist handler om det gamle fader Ibsen sa: «Å dikte er å se.» Fotografi handler om å se det kun DU ser.

Jeg ønsker dere alle et godt og meningsfullt nytt år!