Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Wait for me, daddy

 
 
Wait for me, daddy  av Claude P. Dettloff, 1940

Wait for me, daddy av Claude P. Dettloff, 1940

 
 

I 1940 mobiliserer militærkompaniet «British Columbia Regiment» i Canada til 2. verdenskrig. Under en parade sliter den lille gutten Whitey Bernard seg løs fra moren, løper bort til sin far, og roper: «Wait for me, daddy»!

Bildet, tatt av Claude P. Dettloff, ble vist over hele verden som et symbol på krig. Heldigvis endte det godt for familien – faren overlevde.

Gledelig jul!

Tankene bringer en tilbake til barndommen og julen med egne barn. Man må ha det ganske godt for å nyte den melankolske og vakre høytiden. «Ha fred med sin indre demon», som Søren Kirkegaard skriver.

Julen gjør de fleste snillere og mer generøse for noen dager. Det blåser en fønvind over den kristne del av verden. Vi tenker litt mer på de sårbare, gir litt til tiggere, og tenker på de som er ensomme.

Hva kan det skyldes at millioner av mennesker bøyer hodet for et nyfødt barn? Den hellige Frans av Assisi antyder at vi alle sammen er bunnløst uvitende. Selv de lærde – en Stephen Hawking – er i prinsippet kunnskapsløs når det gjelder de store mysterier. Vi har alle barnets sårbarhet og mangler og er derfor alle barn.

Julen tåler sentimentalitet. Kirkegårdene våre lyser i julenatten. Selv gråter jeg hver eneste jul ved graven til mor og far. De døde for 30 år siden, men fremdeles gir synet av navnene på gravstøtten meg gåsehud.

Julen skaper sterke følelser på godt og ondt, men her jeg sitter og skriver lille julaften, ser ut av vinduet og betrakter hvordan husene og trærne lyses opp av lysdekorasjoner i mørket, tenker jeg at det er vakkert!

Vil du vite mer?

Mer om bildet Wait for me daddy av Claude P. Dettloff