Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Tidenes beste Trinn 3!

 
 
The world is outside.  Foto: Eli Roaldseth, som fikk Vågåprisen på MKW Trinn 3 i januar 2019.

The world is outside. Foto: Eli Roaldseth, som fikk Vågåprisen på MKW Trinn 3 i januar 2019.

 
 

Jeg har nettopp avsluttet Morten Krogvold Workshop Trinn 3. Det ble et av de beste kursene jeg har hatt i løpet av de 30 årene som har gått siden jeg startet med workshoper i Vågå! Denne workshopen ga sensasjonelle resultater. Deltagerne viste konsentrasjon, enorm arbeidsmoral, individualitet, generøsitet og oppfinnsomhet.

Hvor og når ser man fotografer stå i nattemørket klokken 3 om morgenen i 20 grader minus for å jage lyset – og lykkes? Deltagere som kommer inn på Vågå Hotel med et frossent smil om munnen og sier at det var en herlig opplevelse?

Bildene: Vågåmo som bader i frostrøk, lyssatt av flombelysningen som ligger rundt Vågåkyrkja fra middelalderen, og som former landskapet som en drøm. Stakittgjerder og broer som minner om David Lynch og David Leans tidligste filmer – eller Alfred Hitchcocks dramaer.

Tomas Carlstrøm og Tore Lund Blindheim printer til den lyse morgenen. I mørkerommet er det fullt trøkk. Mat og vin serveres i de sene nattetimer av ekteparet Suat og Daiva som driver hotellet. Miles Davis eller Arvo Pärt lyder i bakgrunnen – det svinger!

I denne herlige konsentrasjon skjer det små mirakler. Vanetenking brytes ned, og ut fra modig og frisk refleksjon skapes det fotografier av høy klasse!

Arkitekten Eli Roaldseth arbeider hele tiden i samme rom. Det fysiske rommet blir omdannet til SPACE. Hun bruker sin formsans, som er hennes fag, for alt det er verdt. Roaldseth har tidligere arbeidet med temaer som barndom og sykdom, men har aldri forlatt utforskningen av rommet. Gjennom år har hun viet tid til fotografiet, til tross for krevende jobb og med barn hjemme. Hun har møtt livets utfordringer med fagets finesse, og hun skaper drømmebilder. Når jeg ser dette bildet, får jeg referanser til kunst- og filmhistorien.

Eli Roaldseth mottok Vågåprisen for bildet The world is outside samt flere bilder i samme serie. Selv skriver hun:

Etter å ha møtt noen av livets utfordringer, leser jeg via bildene mine at jeg søker en stillhet og en enkelhet samt en ro. Vårt jag etter å henge med er en stadig utfordring. Det å være på riktig sted, tenke de riktige tankene og uttale de riktige synspunktene sliter oss ut og får oss ut av balanse.

Erfaringen sier nå at jeg må søke et eget billedspråk og lytte til det som er inni meg. Rommet fanger, begrenser og gir meg en ramme. Jeg føler likevekten og er sterkere. Jeg lar livet utenfor rommet være i fred.

Vil du bli med på workshop?

Jeg har arrangert rundt 300 workshops i 20 land. Meld deg på «originalen» i Vågå, helgeworkshop i Oslo eller de noe lengre utenlandsworkshopene. Uansett blir det intense dager med fordypning, påkobling og høyt tempo. Velkommen!