Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Fotballspilleren Ole Gunnar Solskjær

 
 
Motion study  av Morten Krogvold, 2006

Motion study av Morten Krogvold, 2006

 
 

Jeg fotograferte Ole Gunnar Solskjær i Manchester. Først på Old Trafford, Manchester Uniteds hjemmearena med plass til 80 000 tilskuere. Vi ble etter noen få minutter engstelige for at den ansvarlige for gressmatten, selveste banemannen, skulle få et illebefinnende. Vi flyttet derfor innendørs til treningsbanen, utenfor hans synsfelt. Banemannen elsker nemlig gress og misliker sterkt fotballspillere, som annenhver uke ødelegger det fine gressteppet. Hva hadde en skarve fotograf på «hans» gress å gjøre?

Innendørs lyssatte vi med studioblitser, og jeg eksponerte på 1/30 sekund for å få fart på ballen. Blitsen «fryser» jo bevegelsen uansett.

Ansettelsen av Ole Gunnar Solskjær i Manchester United betyr at klubben vil prøve å få tilbake de gamle verdiene: klubbfølelse, lagånd og det å ta vare på hverandre. Og ikke minst – respekten for publikum som betaler masse penger for å se laget spille. Penger og kynisme er i ferd med å ødelegge hele sporten, og United prøver tydeligvis å hente frem ånden etter Sir Alex Ferguson. De verdiene idretten har mistet, har Ole Gunnar fått med seg hjemmefra. Høflighet, dannelse, verdighet, og ikke minst lojalitet til arbeidsgiver.

Solskjær har bidratt til å sette i gang Nordic Light International Festival of Photography i Kristiansund. To ganger har han vært gjest på festivalens kveldsarrangement Ansikt til ansikt, der jeg samtaler med personligheter foran et stort publikum. Motivasjon, holdninger og mestring av det mentale er temaer Solskjær gjerne snakker om – med en god porsjon humor.

Jeg var Solskjærs «hoffotograf» under hans avskjedskamp på Old Trafford. Den hyllesten han fikk fra tribunene, spillerne og lagledelsen, ga meg klump i halsen. Det var ikke minst medmennesket Ole Gunnar Solskjær som ble hyllet. Spilleren som satte laget og klubben foran seg selv. Med draktnummer 20 avgjorde han en rekke kamper – og bannere med påskriften «20 legend» dekket arenaen.

Fortsatt, ni år etter at Solskjær ga seg som toppspiller, ljomer Solskjærsangen på Old Trafford. For en triumf for fotballen hvis han lykkes i denne jobben!

Vil du vite mer?