Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Jan Digeruds Collage

 
 
collage-jan-digerud.jpg
 
 

Stjernearkitekt og tidligere professor på Arkitekthøgskolen Jan Digerud skaper, leker – og undrer – i sitt 75. år.

Foruten faglig dyktighet er det to kvalifikasjoner man må inneha for å få arbeide med ham: forstå Pantheons arkitektur som grunnlaget for all arkitektur (hvis du ikke vet hvor mange søyler det er foran Pantheon, er du diskvalifisert) – samt elske Miles Davis.

Digerud har tilbrakt en natt sammen med Miles på Grand Hotel i Oslo. (For ordens skyld – de tegnet sammen.)

Collage er en viktig del av Digeruds uttrykk som billedkunstner. Boken Collage kom ut nå i høst.

Han sier selv:
Mye kan sies om collage som uttrykksmiddel, men når Braque og Picasso for 100 år siden limte sine første, tror jeg de understreker kunstens (i hvert fall modernismens) viktigste oppgave: å visualisere virkeligheten.

Når jeg velger å plukke en papirbit fra fortauet eller rive av en plakat, har jeg oppdaget dens «visuelle egenverdi». En collage er en samling biter limt sammen, hentet fra «hvor som helst», og som ikke blir til «hva som helst».

Som Ferdinand Leger sa: «Ved å ordne tilfeldigheter lærer vi å se det vakre, selv i kaos.»

Vil du vite mer?

Jan Digerud er medeier i BASE Arkitekter.
Jan Digerud: Om Pantheon, Roma og arkitektur