Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Maleren Frida Kahlo (1907–1954)

 
 
Fra  The Diary of Frida Kahlo: An Intimate Self-Portrait

Fra The Diary of Frida Kahlo: An Intimate Self-Portrait

 
 

Jeg er fascinert av de store kunstneres skissebøker – der inviteres vi inn til det aller mest sårbare, det usensurerte, og ikke minst det spontane.

Frida Kahlos skissebøker er praktfulle, men også rasende, sensuelle og fulle av følelser. Den siste nedtegnelsen i dagboken da hun var 47 år gammel lød: «Jeg håper slutten blir fylt av glede – og jeg håper jeg aldri kommer tilbake – Frida». Frida Kahlo hadde to selvmordsforsøk, og mye tyder på at hennes død var selvvalgt.

Det er grense for mye fysisk smerte et menneske kan bære. Frida var lammet av polio som barn og måtte amputere deler av det ene benet. I 1925 ble hun utsatt for ulykken som skulle prege resten av hennes liv. Hun var passasjer i en buss som kolliderte med en trikk, og brakk ryggen på tre steder. Uten ulykken ville hun neppe blitt kunstner, selv om faren var en fremragende fotograf. «Jeg maler mitt liv og ikke noe mer. Jeg maler min smerte».

Hun henvendte seg til mesteren Diego Rivera – en mann med stor apetitt, også på kvinner. De giftet seg. Hun hadde tre aborter, men kjempet hele livet.

Frida Kahlo ble en myte. Tross redusert helse var hun en femme fatale – forfengelig, vakker og mytisk, og alltid praktfullt kledd. Hun tenkte på trofasthet, vennskap og lidenskap – men ord strakk ikke til. Maling og musikk ble mye sterkere når hun ville uttrykke sitt innerste. Og det gjorde hun til gagns!

Vil du vite mer?

Frida Kahlo, Biography & Photography (part 1–6). Her finer du bilder og biografiske youtube-videoer.
Mer om Frida Kahlos dagbok i The Telegraph
Mer om Frida Kahlos dagbok i Vanity Fair
Boka The Diary of Frida Kahlo: An Intimate Self-Portrait får du på Amazon