Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Mikhail Vrubels Svaneprinsessen

 
 
the-swan-princess-mikhail-vrubel-1900.jpg
 
 

Mikhail Vrubel var en russisk symbolist og art nouveau-kunstner. Rundt 1890-1900 lagde han en rekke kulisser og scenografi for Nikolai Rimsky-Korsakovs operaer SadkoTsarens brud og Eventyret om Tsar Saltan. Fabelaktig musikk!

Den vakre sangerinnen Nadezhda Sabela (for et navn!) sang de fleste lyriske partier i Rimsky-Korsakovs operaer. Kanskje det var grunnen til Mikhail Vrubels operainteresse? Han kunne forførelsens kunst – og de ble etter hvert smidd i hymens lenker.

Vrubel lagde en rekke bilder inspirert av Nadezhda Sabela. «Svaneprinsessen» er et av dem. Den vakre eventyrprinsessen flyter av sted til sitt fortryllete land, som lyser gåtefullt i det fjerne. Hennes klær har perlemorglans, og det funkler av edelstener. (SUKK!) Og like sørgmodige som disse edelstener virker Svaneprinsessens øyne – så forunderlige og fengslende som eventyret selv. Hvilke øyne! Her har Vrubel uttrykt sin drøm, som den trivielle virkelighet IKKE gir plass for.