Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Julia Margaret Camerons Hosanna

 
 
hosanna-julia-margaret-cameron-1865_web-1.jpg
 
 

Jeg så en Julia Margaret Cameron-utstilling på Victoria & Albert Museum i London i vinter. En sanselig og stor opplevelse å se originalbildene (kontaktkopier) i 30x40 cm.

Julia Margaret Cameron (født i India i 1815, død på Sri Lanka i 1879) var en engelsk fotograf. Som en av de første i historien ble hun etablert som berømt kunstner. Hun fikk sitt første kamera da hun var ca. 50 år og holdt separatutstilling to år etter.

Seksbarnsmoren var et arbeidsjern. Hun fotograferte sine bilder ved hjelp av våtplateteknikken. Hun gjorde drøyt 1200 eksponeringer i de tolv årene hun fotograferte. Hennes studio var et drivhus i solen. På grunn av metoden hun valgte, måtte eksponeringstiden opp i flere minutter per opptak– fem eller ti minutter, en gang et helt kvarter! Kun en eksponering per gang, og bildet måtte fremkalles umiddelbart. Likevel fremtryllet hun de vakreste portretter av voksne og barn samt gjenskapninger av bibelske og historiske scener.

I vår digitale knipsetid er det interessant å lese noen av hennes notater.

«Når jeg har slike personligheter foran mitt kamera, streber jeg med hele min sjel på en forpliktende måte trofast og samvittighetsfullt å gjengi menneskets dype indre så vel som personens ytre trekk. For meg er et slikt fotografi nærmest legemliggjørelsen av en bønn.»

Vil du vite mer?

Anbefalt litteratur: Julian Cox og Colin Fords Julia Margaret Cameron: The Complete Photographs