Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Maleren Francis Bacon

 
 
cimabue-crucifixion-francis-bacon.jpg
 
 

«Beauty moves me. Nothing else.»

For en kunstner Francis Bacon var! En av mine store favoritter. Vi kjenner alle hans kjente malerier. Dødsskrikene fra menn i dress og slips – paver i primalskrik – forvridde kropper på toaletter – kjøtt – rom – møbler – sammensmeltede kropper – energi og råhet brakt opp til de mest forfinede komposisjoner.

Hva er skjønnhet? I Bacons verden utvides begrepet. Her er ingen søte solnedganger. Få har hatt en større dialog med fortiden; Velázquez, Rembrandt og Michelangelo er med ham hele tiden. Picasso og Buñuel også – og ikke minst de gamle mestere.

Bacon elsket fotografier og dagspressen og brukte det rått som underlagsmateriale. Eadweard Muybridge, mannen som fotograferte 24 bilder i sekundet for første gang i 1872 og slik viste verden hvordan mennesker og dyr beveget seg, var pensum for Bacon.

Den vakre George Dreyer ble hans elsker under spesielle omstendigheter. George var en gentlemans kriminell og brøt seg inn i Bacons leilighet midt på natten. 30 minutter senere gikk de til sengs! George ble en sjarmerende «drinking and bed companion».

Bacon elsket flotte menn med dress og spionerte på de vakreste på fremmede hoteller. «I always think of myself not so much as a painter but as a medium for accident and chance.»

Francis Bacon blir stående som en av de største kunstnere gjennom tidene. Hva var han laget av? Få har levd et råere liv med alkohol og narkotika. Ingen har stått tidligere opp for å arbeide.

Vil du vite mer?

Fragments of a portrait – intervju av David Sylvester

francis-bacon.com
Anbefalt litteratur: Francis Bacon In Conversation with Michel Archimbaud