Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Edgar Degas (1834–1917)

 
 
«Blå danserinner» av Edgar Degas

«Blå danserinner» av Edgar Degas

 
 

«Painting is easy when you don’t know how,
but very difficult when you do.»

Mitt første stormende møte med en av mine favorittkunstnere, den franske kunstneren Edgar Degas, var i New York i 1988. Jeg skulle fotografere den verdensberømte fiolinisten Isaac Stern til omslaget på hans selvbiografi My first 79 years. Stern var styreformann på Metropolitan Museum of Art og inviterte meg på en privat omvisning i hele museet (det tok en halv dag) med en karismatisk kunsthistoriker. Der var det en gigantisk samling av Edgar Degas’ kvinnebilder – jeg var slått ut i dager etterpå.

Av alle 1900-tallsmalere var Degas den som hadde mest internasjonal dialog – også med kunsthistorien. Han tilbrakte mye tid i Louvre.

Han fikk en del kritikk i den første delen av sitt liv. Det brydde han seg ikke om – «kritikere er imbesile!» Senere fikk han redusert syn. Han begynte med maleri og skulptur, gikk over til gouache og akvarell og endte opp med fotografi. Han var en lysende intellektuell som skrev og skisset mye – det vises i hans vakre dagbøker og skissebøker.

Degas’ ballettbilder er legendariske. Han arbeidet fra salen og endte opp backstage. Kunstneren som kunne tegne alt – hvorfor brukte han så mye tid på å tegne og male de samme bevegelsene om og om igjen? «For å bli bedre! Og når danserne trener i timevis hver dag, må jo også jeg gjøre det? Vi er jo i samme båt.»

Jeg returnerte nylig fra Paris, der det er en fantastisk Degas-utstilling på Musée d’Orsay. En oppvisning i hvordan man skaper en utstilling. Farger, lys, tekst – den er et eventyr! Utstillingen henger til 25. februar 2018 og er verdt turen alene.

Vil du vite mer?

Anbefalt lesning: Degas by Himself: Drawings, Paintings, Writings