Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Opplev John Swannell på Nordic light

 
 
«Marianne Lah Swannell 1980» og «HM The Queen 2012» av John Swannell

«Marianne Lah Swannell 1980» og «HM The Queen 2012» av John Swannell

 
 

Nå nærmer det seg årets kulturelle høydepunkt – Nordic Light International Festival of Photography i Kristiansund! Festivalen går fra 3. til 7. mai. Ikke bare er det årets store påfyll av impulser og kunnskap – det er nok også de hyggeligste dagene i året.

Programmet er uhyre interessant! På Nordic Lights webside kan du både se programmet og kjøpe billetter.

En av stjernene som kommer, er portrett-, akt- og motefotografen John Swannell. Lysets mester. Formen og sensualitetens mester. Her et lite utdrag fra forordet Bob Geldof skrev til Swannells bok Twenty years on i 1996:

“You can possibly be trained to take photographs but I’m not sure you can be taught to have ‘an eye’. To see light and line, to frame an instant, and to seize its emotion for ever. That is surely innate.

I don’t think you can say John Swannell ‘began’ twenty years ago. He was probably doing it intuitively in his head long before he held a camera. And the camera is only the device, the alchemical tool which transmutes mind, brain eye and soul into a chemically fixed eternity. It is true that he learned a lot from his friend Bailey, and studied and spoke to the masters, and in this book there is often discernible homage. But I’ve had my picture taken by a lot of them and although it is still always the same droopy face, it is simultaneously different. John’s picture of me is different from theirs. Why? It’s the same person. It’s very odd.”

John Swannell er en fotograf som mestrer hele faget, noe som er en sjeldenhet i vår tid. Hans bilder bærer preg av eleganse og fabelaktig lyssetting samt sterke og direkte komposisjoner. Swannell er en kulturpersonlighet jeg gleder meg til å møte!

Han fotograferte for Lady Di – og hans portrett av dronning Elizabeth er et håndverksmessig mesterstykke! Swannells arbeider svinger fra de kongelige til sensuelle aktstudier, portretter av kunstnere, rockestjerner, skuespillere og vakre landskapsfotografier. Og for de som elsker det fotografiske faget – her presenteres teknikk på det høyeste nivå.

Sterke portretter av Sir BobGeldof, Helena Bonham Carter, Grace Jones, Richard Branson, Dame Judi Dench,  Robert Mapplethorpe, Bryan Ferry,  Andy Warhol, Sir Andrew Lloyd Webber, Sir Elton John og Helmut Newton er bare en liten del av John Swannells produksjon.