Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Ralph Gibson kommer til Vågå i 2017!

 
 
«Horizontal nude» av Ralph Gibson

«Horizontal nude» av Ralph Gibson

 
 

Workshop med Ralph Gibson og Morten Krogvold
22.–26. september 2017

Fremmøte om kvelden den 21. september, hjemreise om morgenen den 27. september.

Ralph Gibsons fotografier ergret meg og skapte en faglig utrygghet i mitt hode i mange år. Jeg abonnerte på det fabelaktige tysk-sveitsiske tidsskriftet Camera International fra slutten av 70-tallet til det ble lagt ned 20 år senere. Stadig ble «geniet» Ralph Gibson presentert, men bortsett fra noen aktbilder synes jeg hans fotografier var middelmådige. Det hele toppet seg på åttitallet da han fikk vist en portofolio med straighte fargebilder av MURVEGGER – og kun det!

Noe hendte for noen få år siden. Under en workshop i Vågå en sen aften, med samtlige deltagere i mørkerommet eller foran skjermen, snakket vi om noen bilder. En heftig diskusjon. Det elsker jeg! Men ingen forsto hva jeg prøvde å si. Hvordan skulle jeg forklare min abstrakte tanke?

Jeg løp opp til vårt lille bibliotek (vi har en god samling kunstbøker der), og øynene falt på forsiden av en av Ralph Gibsons bøker. Der var løsningen! Etter den hendelsen har jeg brukt Ralph Gibsons fotografier i undervisningen hver gang ord ikke strekker til.

Ralph Gibson 2016. Foto: Morten Krogvold

Ralph Gibson 2016. Foto: Morten Krogvold

Derfor inviterte jeg ham til Nordic Light International Festival of Photography i 2016. Og etter å ha møtt ham der og sett foredraget hans, var det klart for meg at jeg ville ha Ralph Gibson til å holde workshop i Vågå.

Nesten samtlige av de mest begavede deltagerne fra workshoper i Vågå og utlandet, de som produserer strålende arbeider og interessante prosjekter, stopper opp når «nesten-nivået» er oppnådd. Hva skiller dem og de beste i verden? Jeg tror det er begrenset kunstnerisk forståelse og kulturell kunnskap. Ralph Gibson er mannen som kan hjelpe til med å «tette» denne mangelen på innsikt.

Ralph har kunnskap og erfaring, og har et eventyrlig liv – og han øser av det han kan. Han er intellektuell, men finnes ikke snobbete. Hans kreativitet er enestående, og han finner enkle løsninger som alle kan forstå og forholde seg til.

«Er det så enkelt, Ralph? Hvordan fant du den muligheten på så kort tid?» Ralph Gibson ser og går rett i aksjon – og løsningen er ofte forbausende. Alt er basert på hans kunstneriske forståelse og erfaring. Ralph Gibson er min gave til dere – en «once in a lifetime experience!»