Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Gustave Dorés Ruggiero rescues Angelica

 
 
«Ruggiero rescues Angelica» av Gustave Doré

«Ruggiero rescues Angelica» av Gustave Doré

 
 

Den rasende Roland er skrevet av den italienske forfatteren Ludovico Ariosto på 1500-tallet. Bildet «Ruggiero rescues Angelica» er en av Dorés mesterlige illustrasjoner til boken. Uten å ha lest denne, har jeg oppfattet at det er «the same old story»; Orlando er forelsket i den skjønne Angelica. Naturligvis blir hun forelsket i en annen – en herre ved navn Medoro (sikkert høy og mørk med brune øyne). Orlando blir grepet av et rasende vannvidd da han oppdager dette.

Bildet forestiller ridder Ruggiero, som befrir Angelica fra en ildsprutende drage – sannsynligvis et symbol på den illsinte, sjalu og forsmådde Roland.

Gustave Doré (1832–1883) var en håndverker av ufattelig format. Og han var klar over det! Han laget et selvportrett «som død». Bildet viser en gate med sørgende avisselgere, og avisene har store hyllningsoverskrifter om den store mester på forsidene.

Doré laget illustrasjoner av verdensformat – han illustrerte 90 bøker. Blant annet Dantes Den guddommelige komedie, Cervantes’ Don Quixote og verker av Allan Edgar Poe, Rabelais, Balzac, Lord Byron. Og ikke minst – Bibelen.

Han tilbrakte mye tid i London, hvor han ble kritisert for sin nådeløse skildring av fattigdommen i byens bakgater.

«Illustratørenes illustratør» hadde en arbeidskapasitet som gjorde at han fikk gjort alt og reist overalt, og han var praktisk talt selvlært! 

«Paul Gustave Dore». Foto: Felix Nadar mellom 1855 og 1859.

«Paul Gustave Dore». Foto: Felix Nadar mellom 1855 og 1859.

En liten julegave på forskudd

Hvis du virkelig har lyst til å trenge inn i Gustave Dorés verden, i møte med en av verdens største diktere, Dante Alighieri, og den musikalske mester Franz Liszt – sett av tid til denne filmen! Doré, Dante og Franz Liszt er tre av verdenshistoriens største personligheter.

Frans Liszt var så populær i sin tid at det nesten overgikk Beatles og Justin Bieber. Han var Europas musikalske triumfator – damene hylte utenfor hotellvinduet da han turnerte, og enkelt hotelleiere solgte den store komponisten og pianistens badevann på flakong til de hysteriske kvinnene. Her er hans «Dantesymfonien».

Franz Liszts «Dantesymfonien»