Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Maleren Lars Hertervig

 
 
Lars Hertervigs «Skog», 1859

Lars Hertervigs «Skog», 1859

 
 

Lysets vanvidd er navnet på en film om en av Norges store kunstnere – Lars Hertervig (1830–1902). Hertervig var en usedvanlig begavelse. På samme vis som fotografen John Olav Riise, dikteren Hans Børli og billedkunstneren Kaare Espolin Johnson, kom Hertervig fra «Utkantnorge». Kunsten var naturlig nok ikke høyt prioritet. Norge var ett fattig land. Hva gjorde at disse unge menn, langt unna kunstmiljøet, fikk vekket sin kunstinteresse?

Lars Hertervig begynte å male som femåring. Han laget sine malersaker selv. Han fliset opp en trepinne i den ene enden – sort skapte han ved trekull blandet med vann.

Diagnosen hans var «dementia praecox» (ungdomssløvsinn, en eldre betegnelse på schizofreni som debuterer i ung alder), som ødela mye av hans liv. Han måtte ta tilfeldige småjobber, ble stemplet som «uhelbredelig sinnssyk» og totalt avskrevet som maler. Oppveksten i kvekermiljøet rundt 1830–40 kunne vel også knekke hvem som helst med store evner. Hertervig ble sperret inne på Gaustad og sendt på fattigkassen.

I dag står Hertervig som den mystiske blanding av romantiker og en slags surrealist – en poetisk tolker av landskap og lys. En stolthet for Norge!

Alexander Kielland skrev i avisen dagen før Hertervigs begravelse i 1902:

«De hjemmeværende kunstnere bør møte ved hans likfærd i morgen, og ligevis alle, som føler medynk med det store talent og den ulykkelige mann. Og blomstene som alltid kommer for sent til den døde, bør dekke dette navn, som visserlig kunne blitt et av landets største».

Hvis du har ro til å bruke noen minutter av ditt liv, så se klippet «Et stort stykke Norge» av Lars Hertervig? – «Skisse» om prosessen fra skisse til ferdig bilde. Ofte er skissen mer spennende enn resultatet.

I Stavanger kunstmuseums faste samling inngår mer enn 70 av Lars Hertervigs arbeider på papir, lerret og tre.

Vil du vite mer?

Les mer om Lars Hertervigs SkogNasjonalmuseets webside.
Anbefalt litteratur: Holger Koefoed: Lars Hertervig. Stillhet og lys. ISBN: 9788273930804
Anbefalt film: Lysets vanvidd.