Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Martti Heldes In the crosswind

 
 
 
 

Sett deg ned i full konsentrasjon uten lyd i rommet. Sett på fullskjermvisning og skru av reklamen. Bruk 9 minutter på å se dette fantastiske klippet fra den estiske filmen In the crosswind.

Risttuules, på norsk Der vindane møtes, er en fabelaktig film! Gripende, tragisk, rystende – men uendelig vakkert utført. Manuset er basert på originalbrev fra Erna, som leses gjennom hele filmen.

Det starter 14. juni 1941 når sovjetiske styrker etter ordre fra Stalin massakrerer eller transporterer mennesker fra Estland og Latvia til konsentrasjonsleire i Sibir. Et folkemord.

Debutregissøren (!) Martti Helde er under 30 år – hele teamet er debutanter som har gått på filmskolen i Estland. Dette ambisiøse prosjektet har tatt 3 år.

Det meste av filmen skildrer krigens gru med statister (700 stykker) som står «frosset» som stillbilder. Hver scene ble planlagt i tre måneder, og ble filmet på en dag. Statistene måtte ikke blunke (det skjedde EN gang og er et av filmens høydepunkter – lenge leve feilen!) og ikke røre seg. Kamera kjører via helt nøyaktig planlagte punkter – presisjonen måtte være perfekt. En regnskur, og statistene og teamet måtte vente.

Filmen er ikke lang, ca. 1 time og 20 minutter. Da jeg kom ut fra kinomørket var jeg rystet inn i sjelen. Og glad for at det finnes slike begavede, unge mennesker.

Intervju med Martti Helde

Vil du vite mer?

Les mer om Risttuules på IMDb