Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Anne Lytomt Hagens Anna Akhmatova

 
 
Anne Lytomt Hagens  Of happiness, freedom and peace  fra Anna Akhmatova-serien

Anne Lytomt Hagens Of happiness, freedom and peace fra Anna Akhmatova-serien

 
 

Anne Lytomt Hagen er en av mine heltinner! Snart 74 år – vakker som få – intelligent og et arbeidsjern. Jeg møtte henne på workshop i Vågå for noen år siden, og har hatt æren av å følge hennes utvikling de siste år.

For en inspirasjon hun gir alle! Hun arbeidet som sykepleier og høgskolelektor på Universitetet, og skrev oppgaven «Helsefremming i alderdommen». Hun har barn og en drøss med barnebarn. Tapet av sin elskede mann for noen år siden kommer hun aldri over – selv om de gode samtalene fortsetter på kirkegården.

Prosjektet hun har arbeidet med i fire år startet da hun besøkte Anna Akhmatova Museum i St. Petersburg. Det ble et beveget møte med den store russiske poeten.

Annes bilder utvikler seg hele tiden og fikk en nødvendig topp i Venezia fi 2016 med bildet Of happiness, freedom and peace. Akhmatova og Hagen er en perfekt kombinasjon. Og nå er prosjektet snart modent for visning!

Selv fikk jeg et gripende møte med Anna Akhmatovas poesi da jeg holdt en workshop i Duckspool i England i 1999. Vi ble sittende utover i vårnatten og lese de fantastiske diktene fra den søvnløse poet. Setninger som i diktet fra Requiem-serien, «VIII To Death»

You will come in any case – so why not now?
I am waiting for you – I can’t stand much more.
I’ve put out the light and opened the door
For you, so simple and miraculous.

Og i diktet fra boken The seventh book, «In dream»

You and I are like high
Mountains and we can’t move closer.
Just send me word
At midnight sometime through the stars.

Anna Akhmatova (1889–1966), var en diva og en kriger. Hun tok opp kampen under begge verdenskrigene og mot kommunistregimet, og ble en folkehelt. Bortsett fra hos landets ledelse. Hun reiste rundt i Europa og hadde stormende møter med store kunstnere.

Fra beleiringen av Leningrad under annen verdenskrig:

«I de grufulle år da Jezjov var sjef for trygghetspolitiet, sto jeg i 17 måneder, daglig i fengselskø i Leningrad. Alle hvisket der.
En dag hvisket kvinnen som sto bak meg med blåfrosne lepper:
– Kan du skrive om dette?
Og jeg sa
– Det kan jeg.
Da gled noe som lignet et smil over det som en gang hadde vært et ansikt.»

Vil du vite mer?

Følg annelytomt på Instagram.
Portrett av Anna Akhmatova: Nathan Altman, 1914
Les mer om Anna Akhmatova