Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Erik Wassums Fire temperamenter Østmarka

 
 
erik-wassum-korpasen-mars-2015_blog.jpg
 
 

Oppstår forelskelser plutselig, eller har de røtter, usynlige tråder fra tilfeldige møter, oversette blikk, uskyldige berøringer, underfundige kommentarer? Summen av disse lavspente, nesten umerkelige støtene vi mottar i møter med omverdenen baner veien for lynnedslaget. Er det ikke sånn? Ikke alltid, men av og til? Jeg liker å tro det. I sær om Østmarka.

Erik Wassums bok Fire temperamenter Østmarka er hverken en naturbok eller en praktbok. Bildene og tekstene har en poetisk tilnærming. Erik Wassum tolker Østmarka med innlevelse. Han har alle sanser åpne. Boken er en reise gjennom fire årstider til alle døgnets tider – bortsett fra søndag formiddag.

Eriks utstilling i september ble åpnet av Oslos ordfører Marianne Borgen. Ketil Bjørnstad uroppførte sin Østmarkasuite.

erik-wassum_mk_blog.jpg

Disse to bildene viser spennet i naturens temperamenter. Hva er vakrest? Sommerens jubelskrik tatt fra helikopter? Eller det første snøfallet hvor man kan føle nærværet fra de fabelaktige ulvene i Østmarka?

Fotografi er kunsten å være til stede. Ikke bare fysisk, like viktig er det mentale. Erik Wassum er i Østmarka når det er vakrest. I regn og tåke – i november – ved det første snøfallet. Han vil dele skjønnhet med andre. I skjønnhet, ikke i det «pene», finnes en dybde. Det motsatte av det vakre er ikke det avskyelige, men den manglende evnen til sanselig tilstedeværelse. Skjønnhet og stillhet er to viktige forutsetninger for å utvikle evnen til oppmerksomhet. Det «pene» er flyktig – skjønnhet er noe som får oss til å stoppe opp. Østmarka er ikke pen. Den har en rå skjønnhet, en urkraft som har ligget der i millioner av år. Det man i Irland ville kalle «a terrible beauty».

Erik Wassums fotografier er som en meditasjon. Som av og til blir avbrutt av fugleskriket fra en svunnen tid.

Den som pakker opp denne boken julaften, blir glad.

erik-wassum-fire-temperamenter-forside_liten.jpg

Vil du kjøpe boken?

Boken fås kjøpt på nettet og der man ellers kjøper bøker. Får du den ikke i din lokale bokhandel, kan den kjøpes direkte fra Erik Wassum.