Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Maleren Ilja Repin

 
Ivan den grusomme og hans sønn Ivan den 16. november 1581. Malt av Ilja Repin i 1885.

Ivan den grusomme og hans sønn Ivan den 16. november 1581. Malt av Ilja Repin i 1885.

 
 

At Ilja Repin er et ikon på linje med forfattergiganten Lev Tolstoj, forsto jeg da jeg besøkte hans råsterke, retrospektive minneutstilling i St. Petersburg i februar 2020.

Vår guide og tolk Tanja geleidet Anita Hamremoen og undertegnede inn på utstillingen på et «gunstig tidspunkt», da det ikke var så mange besøkende. I mine øyne var det stappfullt.

Ilja Repin (1844–1930) representerer russernes folkesjel og historie på samme måte som Tolstoj. Hans realistiske malerier av historiske begivenheter oser av energi. Hans portretter av kunstnere og fremtredende personligheter er nådeløst vakre, og hans forfinede tegninger av kvinner er sensuelt drømmende.

Maleriet av Ivan den grusomme og sønnen er et av Russlands mest berømte bilder. En sønderknust Ivan den grusomme vugger den døende sønnen i sine armer. Sjokkskadd begynner situasjonen å gå opp for ham: Han har drept sin sønn. Han aner hvilke konsekvenser ugjerningen kan få for situasjonen i Russland.

Farens strenge, svarte kåpe står i kontrast til de mer ekstravagante klærne til sønnen. Den vakre kappen og de fargerike støvlene representerer noe annet. Frihet? En ny tid? Rommet er mørkt, teppet blodrødt og møblene veltet.

Repin ble inspirert til å lage maleriet etter attentatet på tsar Aleksander II i 1881, av en tyrefekting han overvar et par år tidligere og av russisk musikk. Han la heller ikke skjul på at mye av formen i bildet er inspirert av et av Rembrandts aller siste mesterverker, «Den bortkomne sønn vender hjem«», malt kun måneder før Rembrandts død. Det mesterverket henger i Eremitasjen i St. Petersburg og er alene verdt turen til den fantastiske byen.