Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Fotografen Dag Selboskar

 
Kråke foran Vågå kirke i skumringen

Hitchcock-morgen, 2022. Foto: Dag Selboskar.

 
 

Så mange begavelser og talenter jeg møter på mine workshoper! Dag Selboskar er en av de aller beste og innehar en stor personlighet, arbeidsmoral og et sjeldent instinkt for natur og dyr. Han er en strålende naturfotograf, og med sin kreative ballast, har han ambisjon på et kunstnerisk nivå.

De beste naturfotografene er fabelaktige til å avbilde store naturopplevelser. Men forfatteren Émile Zola uttrykte engang hva kunst er: «Det å se gjennom sitt eget temperament». Løfte en opplevelse til et personlig uttrykk. Så vi kan gjenkjenne mennesket bak bildene – ikke kun glimrende teknikere som fanger flotte scener via et kamera.

På Morten Krogvold Workshop Trinn 1 i Vågå unnfanget Selboskar bildet «Varsling». Den gamle skikkelsen har en kroppsholdning som uttrykker aldring. Den sorte fuglen minner om skildringer av døden i eldre, norsk litteratur. Ikke minst i Olav Duuns romaner, hvor de sorte fuglene varsler kommende død.

Varsling, 2021. Foto: Dag Selboskar.

På Trinn 2 fortsatte Selboskar sitt tema i bildet «Hitchcock-morgen». Tankene går til Svartedauden  og myter – og samtidig er bildet inderlig vakkert. Vågåkyrkjas vidunderlige tak står mot himmelen og den sorte fuglens eleganse.

Han skriver på en e-post til meg: «Jeg har en ekstra lidenskap for kråker – et symbol på konflikt og død, men også med mye kunnskap. Lurerier, fortid, nåtid og kanskje den mest intelligente av alle fugler i Norge. Kråka er blant annet kjent som Odins fugler, og er også knyttet opp mot hekser og trolldom. Altså: Mye mer enn bare en fugl.»

Vil du vite mer?