Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Looking out from within av Julia Fullerton-Batten

 
Family looking out of windows

Maddison and Family, Lockdown Day 386. Fra prosjektet Looking out from within, 2020. Foto: Julia Fullerton-Batten.

 
 

Jeg møtte fotografen Julia Fullerton-Batten (født 1970) i en vakker del av Vest-London på forsommeren i år. Jeg kjente henne fra før; hun var gjest på Nordic Light Festival of Photography i Kristiansund i 2014. Nå invaderte jeg hennes hjem for å intervjue henne for Meet World Photographers, en medlemsplattform der du kan se eksklusive videoer, være med på workshoper og få coaching av noen av verdens beste fotografer.

Fullerton-Batten er et vidunderlig menneske. Imøtekommende, herlig humor og en varm, rå latter. Til tross for tøffe ungdomsår, hvor hun allerede som 16-åring ble modell – noe som medførte spiseforstyrrelser, depresjoner, dop og selvmordstanker.

Hun har en fantastisk mann – en musiker med egen karriere. De har full forståelse for hverandres behov, og arbeider masse hver for seg, selv om de har barn. En forutsetning og en suksessfaktor for alt skapende arbeid!

Fullerton-Batten er et fagmenneske på verdensnivå, hun har en surrealistisk fantasi som hun bruker for alt det er verdt, og som ender opp i drømmeaktige tablåer.

Hun er som en filmregissør som dirigerer modellene inn på sin scene. En fargenes og lysets mester som former sine fantasibilder med praktisk sans.

Hun har gjort en rekke prosjekter og har alltid referanser til kunsthistorien.

Jeg synes serien Looking out from within, 2020, som hun gjorde under koronapandemien, er enestående. Hun regisserte mennesker i sitt nabolag via telefonen. Kostymene er fra familienes egne klesskap, men prosjektet skildrer det drømmeaktige, ikke hverdagslivet. Lyset ute og  inne balanserer hun i overgangslyset mellom dag og natt. Jeg tror Edvard Hopper ville likt disse bildene!

Fullerton-Batton er så heldig å ha beholdt sin gudstro. «Covid lærte meg å stole på Gud, og ikke bare på egen forstand. Jeg tror kjærligheten vinner, men tror på kunnskap. Tiden hjemme utviklet meg og ga meg inspirasjon.»

MEET Julia Fullerton-Batten