Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Kunstnerne Cooper & Gorfer

 
Dame med lukkede øyne i fargerike klær

«Maryan Holding Blue, 2020». Fra utstillingen «Between These Folded Walls, Utopia». Av Cooper & Gorfer.

 
 

Jeg møtte Sarah Cooper (født 1974) og Nina Gorfer (født 1979) i midt i november på Fotografiska i Stockholm. Det var mandag formiddag og masse mennesker på utstillingen Utopia. Restauranten var smekkfull. (Fotografiska tenker på publikum og har stort sett åpningstider fra 10 til 23 hele uken. De har stengt tre dager i året: julaften, nyttårsaften og midtsommeraften. Og hvis Sverige kommer til VM-finalen i fotball.)

Tospannet arbeider kontinuerlig med store prosjekter. Hvert prosjekt finansierer det neste.

Jeg kom tilfeldig over deres første bok «SEEK Volume 01 Iceland» i 2010, og ble bergtatt av mystikken og skjønnheten i bilder, tekster og layout. Og, ikke minst, av historiene.

«My Quiet of Gold» fra Kirgisistan – en vakker og spennende bok – ble lansert i 2011. «The Weather Diaries» var et bestillingsprosjekt fra Island, Grønland og Færøyene, og kom ut i 2014.

Et nytt bestillingsverk, «Interruptions», kom ut i 2016 og handlet om svenske samekvinners historier og myter. Dette prosjektet har fortsatt i Norge og har blitt stilt ut på Røros.

Boken for alle bokelskere (selve boken er et kunstverk) har historier fra Argentina og ble publisert i 2017 med tittelen «I Know Not These My Hands».

Alle bøkene har et spesielt særpreg. Cooper & Gorfer designer selv og gir helheten harmoni, poesi og skjønnhet.

Vi inviterte Cooper & Gorfer til Nordic Light International Festival of Photography i 2014, og de hadde en makeløs utstilling og holdt foredrag.

Og nå kan du se utstillingen Between These Folded Walls, Utopia på Fotografiska frem til midten av januar 2022. Du bør altså ta deg en tur til Stockholm!

En vegg med bilder av Cooper & Gorfer på Fotografiska i Stockholm

Utstillingen er som å komme inn i en annen verden. Salen er mørk, bildene er lyssatt, og veggene er kunstverk i seg selv, skapt av kunstnerne i en symfoni av farger. I en niminutters koreografert film gestalter dansere prosjektets innhold, håp, lengsel, skjønnhet og smerte. En 15-minutters dokumentar bør du se i sin helhet.

Engelskmannen Thomas Moore definerte Utopia som det perfekte samfunn. Hvor hører du hjemme når menneskene blir tvunget til å forlate alt og drømmen om sitt sted? Forblir Utopia kun en drøm?

Det skjer humanitære kriser i verden hver dag, og i skrivende stund ble over 20 mennesker slukt av havet i den engelske kanal. Cooper & Gorfer har møtt unge kvinner i Sverige som har flyktet fra alt og prøver å skape seg en ny tilværelse. Men drømmen er der fortsatt – drømmen om hjemlandet.

Cooper & Gorfer arbeider med iscenesatt fotografi som et utgangspunktet for noe mer. De fotograferer digitalt, men arbeider analogt med maling og tekstiler og andre materialer på bildene. Bildene er ofte kollasjer skapt i fantastiske komposisjoner.

De er interessert i myter, drømmer, fortellinger og kulturarv, de samarbeider nært med miljøene de oppsøker og utveksler felles frykt og sårbarhet. Realismen er kun et startpunkt de raskt forlater. I møtene regisserer Cooper & Gorfer modellene etter egen kreativitet og kontroll, men med den største respekt for menneskene.

Rent praktisk arbeider de to kvinnene steinhardt, metodisk, kompromissløst og nøyaktig . Her er ingen luksus eller opphold på femstjerners hoteller.

Man kan vel beskrive deres kunst som en blanding av surrealisme og prerafaelisme, med renessanselys og litt Goya, med farger inspirert av Gauguin. Og kanskje litt Rousseau? Men først og fremst er det Cooper & Gorfers verden – et resultat av oppvekst, erfaring, kreativitet, arbeidsmoral og en generøsitet overfor verden.

Vil du vite mer?

Cooper & Gorfer (coopergorfer.com)
An Interview with Cooper and Gorfer (mediumformat.com)
fotografiska.com