Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Botticellis Bebudelsen

 
En engel viser seg for Maria

Bebudelsen av Botticelli. 1481.

 
 

Var Simonetta Cattaneo Vespucci verdens vakreste kvinne?

Vel, en av de vakreste – for hvordan kan et menneske bli skapt mer vidunderlig enn henne? Hun ble i renessansens Firenze betraktet som sendt av Gud. Når hun vugget over Ponte Vecchio, bøyde folkemengden seg i ærbødighet og begjær.

Som i en operalibretto døde hun selvsagt ung, kun 23 år. Var det Guds  straff for hennes skjønnhet? Men heldigvis – hun lever videre i Sandro Botticellis bilder. Hele livet malte han henne.

Er Sandro Botticelli verdens største kunstner?

Neppe. Men er man i Uffizi-galleriet i Firenze, er Botticelli helten i verdens mest kresne selskap.

På en workshop jeg nylig holdt i Firenze, var vi nesten alene i museet. Flere av deltakerne forsvant ut av vår kontroll. Flere gråt og trengte en time out.

Er denne bebudelsen ny i galleriet? Jeg har vært i Uffizi mange ganger. Men dette mirakelet hadde jeg ikke sett før.

En mural fra 1481. Stor, nesten skisseaktig. Jeg fikk nesten sjokk da jeg nærmet meg verket, som jeg følte dirret av intensitet, sorg og erotikk.

Himmelen og floret over sengen, som repeteres i stoffet i  madonnaens stol, skaper et tempo i den høytidelige situasjonen.

De vakre mønstrene på veggene gir rytme i kontrast til buene, og betrakterens øyne ledes til menneskets mest intime tilholdssted – sengen.

Erkeengelens gest repeteres av den vidunderlige madonnaens respons.

Botticelli malte kvinner som få andre. En tragedie for hans ettermæle var at han utsmykket nedre del av Det sixtinske kapell, men reiste til de evige jaktmarker uten å ane at en annen gigant dukket opp og stjal hele showet – Michelangelo.

Men i Firenze er Botticelli fremdeles sjefen! I hvert fall i Uffizi.