Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham, og litt om egne bilder.

Fotografen Marie Cosindas

 
 
Secret of Sence. 1984. Foto: Marie Cosindas.

Secret of Sence. 1984. Foto: Marie Cosindas.

 
 

Se på dette vakre stillebenfotografiet utført på polaroidfilm. Det minner om flamske stillebenmalerier fra 1500–1600-tallet.

Jeg har alltid trodd at Marie Cosindas (1923–2017) var fra Latin-Amerika, men hun er faktisk fra USA. Til og med elev av den berømte landskapsfotografen Ansel Adams.

Det var den legendariske fotografen Paul Caponigro som tipset meg om Cosindas da jeg holdt workshop på Maine Media Workshops + College. Så beklager alle som har sett bildene hennes på Vågåworkshoper, der jeg har fortalt om hennes latinamerikanske billedspråk. Men at hun er inspirert av det kontinentet er åpenbart!

Cosindas var en pioner innen fargefotografi og samarbeidet tidlig med Polaroid. Hennes bilder kalles sublime. Hun utviklet en særegen fargetone, eksperimenterte med filtre, brukte kun naturlig lys. Hun fotograferte dukker, blomster, masker og hadde stor sans for asparges, av alle ting. Hun brukte gjerne smykker i oppsettet – jeg tror hun søkte mystikk og fant ut av smykker skapte en ekstra stemning.

Med polaroidfilm som materiale var hun avhengig å gjøre alt under opptaket, intet etterarbeid.

Cosindas fotograferte også en rekke portretter av kvinner og kjente kunstnere. Kvinneportrettene er vakre og romantiske og kunne sikkert blitt kraftig kritisert i kalde Norge. Men hun hadde utstilling i store deler av verden – ikke minst på MOMA i New York.

Dama hadde fullt trøkk og ble 93 år.

Vil du vite mer?

Bruce Silverstein Gallery om Marie Cosindas.
New York Times’ nekrolog over Marie Cosindas.