Blogg

Morten Krogvold skriver om ting som inspirerer ham og egne bilder.

Stillhetsforskeren Kristin Flood

 
 
Kristin Flood  av Morten Krogvold. Venezia, 2017

Kristin Flood av Morten Krogvold. Venezia, 2017

 
 

Forfatter, journalist, kulturpersonlighet og stillhetsforsker Kristin Flood bor og arbeider i Italia store deler av året. Venezia er hennes base. Elegant som en italiensk diva oser Kristin av dannelse, kultur og varme.

Jeg er så heldig å få samarbeide med Flood på mine workshoper i Italia. Hennes forelesninger handler om å våge å ta den indre reisen som må til for å bli et selvstendig menneske – og som er en forutsetning for alt skapende arbeid.

Tid skaper nisjer. «Hurtigruten minutt for minutt», «Bergensbanen minutt for minutt» og samtlige norske salmer på én helg på NRK 2 ville neppe slått an for 15 år siden. Jeg spurte Marina Abramović om hennes fantastiske prosjekt The Artist is Present, der hun så mennesker inn i øynene på Museum of Modern Art i New York i tre måneder. En suksess uten sidestykke! Hun svarte: «The scene was ready.»

Støyen og tempoet skaper andre behov, de basale inntrykk blir understimulert. Øyekontakt, berøring og stillhet er vel det vi alle lengter etter, hvis vi tar oss tid til å reflektere over livets korthet? Så det er ikke tilfeldig at mennesker strømmer til Floods stillhetsretreater i italienske klostre. Deltakerne kommer «renset» tilbake og møter støyen med en økt selvinnsikt.

Kristin Flood er ikke imot lyd. Hennes misjon er å gi oss en mulighet til å logge av, møte oss selv og våge å begynne på den enste reisen på jorden som ikke er kartlagt. Hun skriver:

Den uutholdelige mangelen på dybde

«Less is more.» Denne setningen har i mange år vært en påminnelse for meg som forfatter, journalist og skrivelærer. I fordypning i stillhet og forskning på hva stillhet gjør med hjernen og psyken, har jeg oppdaget at det er sant. Når vi fjerner det overflødige, kommer vi til essensen. Når vi våger å møte vår egen indre støy og gå bakenfor, åpnes nye rom på innsiden. Når vi skjermer oss fra informasjonsflommen, kommer vi i berøring med nye dybder i oss selv. Herfra kan vi se – det samme som før – med nye øyne. Sansene skjerpes.

Store kunstnere har til alle tider utforsket disse dybdene i seg selv. Noen har skrevet om dem. Andre har framstilt dem i symboler, malt, fotografert, tegnet, formet. Men for å se dybden i andres kunst, er det nødvendig å kjenne sin egen. Vite hvordan det kjennes å være i berøring med den. Gjenkjenne det ordløse språket. Sin egen sjelsdybde.

Å inspirere mennesker til å investere i å gå dypere, har vært min lidenskap i en årrekke. Jeg har skrevet bøker og reportasjer, og budskapet er det samme: Vi bærer alle i oss et uforløst og vakkert potensial. Å løfte det fram krever noe av oss. Et valg. En innsats. Mon tro om dagens uutholdelige mangel på dybde kan utløse en motreaksjon?

Vil du vite mer?

Intervju med Kristin Flood om stillhetens verdi på Verdibørsen på NRK P2

Kristin Floods offisielle nettsted
Kristin har skrevet en rekke bøker